Rabarber en radijs? Jazeker! Allebei zijn ze heerlijk als je ze roostert in de oven. Al bladerend door Salad Days zag ik geroosterde radijs en rabarber gecombineerd in een salade. Venkelzaad leek me er lekker bij, waarop deze dressing voor mijn geestesoog langsdreef en de rest ging vanzelf.
Fris, zoet, hartig, pittig en knapperig: deze salade heeft werkelijk alles wat een salade lekker maakt. De combinatie van smaakmakers is losjes gebaseerd op deze hartige venkelolie, met net als daarin wat extra pit.
De knapperig gebakken pompoenpitten geven de salade een heerlijke crunch en de munt zorgt voor een fris accent. Natuurlijk is de rabarber lekker zuur, terwijl de radijsjes van het roosteren juist lekker zoet worden.
Salade met radijs en rabarber
Nog terwijl de groenten in de oven stonden, werd deze salade hier in huis de RARA-salade genoemd (nou ja, onze zoon noemt hem “mama’s rare salade”), want ja RAbarber en RAdijs…
Je kunt de salade trouwens warm, lauw of koud serveren, net waar je zin in hebt. Zelf vind ik hem lauw het lekkerst.
De combinatie ontstond vanzelf: ik had rabarber over van deze taart, en radijsjes hebben we in het voorjaar vrijwel altijd in huis, omdat alleen de peuter die níet lekker vindt.
Zo maak je salade van geroosterde rabarber en radijs:
- Kooktijd: 30 minuten
- 1 bosje radijs
- 250 gr rabarber
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el maple syrup
- 1/2 citroen
- 1 tl venkelzaad
- 1/4 tl pul biber
- zout
- 2 el pompoenpitten
- 1 teen knoflook
- 10 gr verse munt
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Scheur de blaadjes van de radijs, was de radijzen en snijd ze doormidden. Verwijder de uiteinden van de rabarber en snijd hem in stukjes van ca. 2 cm. Doe de groenten in een ovenschaal.
Geroosterde radijs en rabarber
Sprenkel 1 el olijfolie, de maple syrup en een flinke kneep citroensap over de groenten. Voeg ook het venkelzaad, de pul biber en zout naar smaak toe en schep alles goed om.
Rooster de groenten 15-20 minuten, tot de rabarber zacht is en de radijsjes knalroze zijn en bruine randjes beginnen te krijgen.
Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de resterende el olijfolie in een koekenpannetje en bak hierin de pompoenpitten tot ze allemaal bruin zijn. Voeg dan de plakjes knoflook toe en bak door tot alles begint te geuren.
Schep alles meteen in een schaaltje en voeg een snuf zout toe. Hak ten slotte de muntblaadjes grof.
Schep de groenten op een groot bord of in een saladeschaal. Verdeel de pompoenpitten, knoflook en munt er overheen.
Laat hier weten wat je er van vindt