Knapperige komkommer, knisperende radijs en een smaakbom van een vinaigrette. Vegan ook nog. Ja hoor, deze komkommersalade met miso-venkel dressing is misschien we de lekkerste salade van het afgelopen half jaar bij ons thuis.
Olijfolie met venkel en miso
Vorig jaar vond ik in het boek Nothing Fancy van Alison Roman het recept voor een waanzinnig lekkere ansjovisolie met geroosterd venkelzaad. Nog geen vijf minuten werk, maar hallelujah, wat een smaakbom.
Werkelijk iedereen vindt het heerlijk, maar helaas niet geschikt voor vegetariërs. Daarom besloot ik deze ansjovisolie te veganizen door de ansjovis te vervangen door lichte miso. Het was even puzzelen, proeven en proberen, en uiteindelijk bleek dit de lekkerste verhouding te zijn. Deze miso-venkel-olie is de basis van de dressing. Die maak je heel eenvoudig citroensap toe te voegen aan de olie.
Vegan miso-venkelolie
De vegan miso-venkel-olie is lekker met zo ongeveer alles: als drizzle over hummus, om brood of groente in te dippen, over saaie gekookte, gestoomde of geroosterde groente… De venkel-miso dressing is lekker op zo ongeveer iedere salade.
Dit recept levert je te veel miso-venkel-olie op voor alleen deze dressing, maar dat is dus geen enkel punt. Geloof me: het komt wel op!
Miso-venkel dressing met komkommer en radijs
Ik koos voor een komkommersalade met radijs, want het knapperige van die groenten constasteert zo lekker met de umami en het vettige van de miso-venkel dressing. Maar zoals gezegd, dit kan met elke groente!
Zo maak je komkommersalade met miso-venkel dressing voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 el venkelzaad
- 4 el uitstekende extra vierge olijfolie
- 2 tl lichte miso
- 1 tl pul biber
- 1 komkommer
- 10 radijsjes
- 1 el citroensap
Voor de vegan miso-venkel-olie
Voor de komkommersalade
Zo maak je het
Maak eerst de miso-venkel olie. Kneus daarvoor het venkelzaad en doe dit met de olie, de miso en de pul biber in een klein pannetje. Verwarm op middelhoog vuur terwijl je constant roert, tot de kruiden beginnen te geuren en de miso is “opgelost”.
Komkommer en radijs met miso-venkel vinaigrette
Laat de olie even afkoelen terwijl je de komkommer en de radijsjes in dunne plakjes snijdt. Verdeel de gesneden groente over een groot bord.
Klop 2 el van de vegan miso-venkel-olie met het citroensap los tot een mooie lobbige dressing. Verdeel de miso-venkel dressing over de groente en serveer de salade direct.
P.S. De linkjes naar bol.com zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link bestelt, kost het jou niets extra, maar krijg ik wel een percentage commissie. Daar maak je me dus heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt