Risotto met tuinbonen, citroen en ricotta

Risotto met tuinbonen, citroen en ricotta

Een heerlijke risotto voor de zomer, met tuinbonen, citroen en ricotta. Fris, aards en romig. En natuurlijk simpel, snel en smakelijk!

In onze groentetas trof ik onlangs tuinbonentoppen aan. Nou ken ik die wel, want ik heb ook regelmatig tuinbonen gekweekt, maar bij mij zaten die toppen altijd vol met bladluizen. Nooit bedacht dat je die ook kunt eten. Maar aangezien erwtentoppen regelmatig als garnering gebruikt worden, moet het natuurlijk wel gewoon kunnen. Ik verwerkte ze in deze heerlijke risotto met tuinbonen, citroen en ricotta. Als je zelf geen tuinbonenplanten of groenteboer met tuinbonentoppen hebt, kun je ze prima vervangen door bonenkruid of dille.

Risotto met tuinbonen, citroen en ricotta

Risotto met tuinbonen

Ik ben dol op tuinbonen, en verwerk ze zolang ze in het seizoen zijn het liefst in van alles, van salade tot pasta. Buiten het seizoen eet ik ze ook graag: als zoutjes of uit de vriezer. Een risotto met tuinbonen ontbrak tot nu toe hier op de site. Hoog tijd dat daar verandering in kwam!

Super romig door de ricotta, fris door de citroen en aards door de tuinbonen: dit is echt een héél goede risotto. Geen fan van tuinbonen? Vervang ze dan door doperwten. Minstens net zo lekker. Sowieso is de combinatie van citroen en tuinbonen (of erwtjes) altijd een fijne!

Zo maak je risotto met tuinbonen, citroen en ricotta voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 300 gr tuinbonen, gedopt gewicht (van ongeveer 1 kilo peulen)
  • 1 ui
  • 125 gr risottorijst
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 citroen
  • 1 bosje bonenkruid of een flinke hand tuinbonentoppen (pas op voor bladluis!)

Zo maak je het

Risotto met tuinbonen en citroen

Dop de tuinbonen als je verse tuinbonen gebruikt. Snipper de ui en verhit de groentebouillon, of meng 600 ml kokend water met 1 groentebouillontablet.

Verhit op middelhoog vuur een scheut neutrale olijfolie in een hapjespan of wok. Fruit daarna de ui op laag vuur tot hij glazig ziet. Voeg de rijst toe en roer om tot alle rijstkorrels met een laagje olie bedekt zijn. Voeg dan een flinke scheut bouillon toe en roer om.

Blijf de risotto roeren, tot de risotto bijna droog staat. Voeg dan weer bouillon toe en roer tot ook die bijna is opgenomen en ga zo door. Doe na 10 minuten de tuinbonen bij de risotto.

Ga door met bouillon toevoegen en die laten opnemen tot de rijst zacht is, maar nog wel bite heeft.

Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers hem uit. Snijd ook de tuinbonentoppen of het bonenkruid grof. Voeg de citroenschil, 1 el citroensap en de ricotta bij de risotto.

Roer ten slotte het grootste deel van het groen er doorheen. Serveer de risotto met tuinbonen bestrooid met het achtergehouden groen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt