Een romige risotto, rijksgevuld met zoete maïs en hartige kaas. Klinkt wel erg goed hè? Klopt, dat is het ook!
Toen ik onlangs ontdekte dat je in Nederland nu eeeeeiiiiindelijk ook verse maïskorrels uit de vriezer kunt kopen, was het geen houden meer aan. Maïs is één van mijn favoriete groenten, dus ik kon mijn geluk niet op.
Het eerste wat ik ermee maakte, was deze romige risotto. Het allerliefst maak ik hem met verse maïs, maar als die niet te krijgen is, is bevroren maïs een perfect alternatief, veel lekkerder dan maïs uit een blikje!
Maïsrisotto met peterselie-olie
Deze risotto is nóg lekkerder met wat peterselie-olie er overheen. Dip daarvoor 1 bosje platte peterselie 10 seconden in kokend water. Spoel koud af en dep goed droog. Hak de peterselie grof en pureer met 100 ml neutrale olijfolie tot een groene smurrie. Werk deze door een zeef, zodat je een iets troebele, felgroene olie overhoudt.
Zo maak je zomerse risotto met maïs voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 2 maïskolven of 300 gr maïs uit de diepvries
- 125 gr risottorijst
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 500 ml groentebouillon
- 1 biologische citroen
- 25 gr roomboter
- 25 gr Parmezaanse kaas
Zo maak je het
Snijd de maïskorrels van de kolven. Pureer 100 gr van de maïs met 100 ml water. Gebruik voor bevroren maïs kokend water.
Risotto met maïs
Snipper de ui. Verhit een hapjespan of wok met de olijfolie. Fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Voeg de knoflook en de rijst toe aan de glazige ui en roer om tot alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie.
Voeg dan een scheut bouillon toe. Roer regelmatig, en voeg steeds bouillon toe als de rijst droog dreigt te koken.
Zomerse risotto
Doe wanneer de rijst beetgaar is de maïskorrels bij de rijst. Als de rijst helemaal zacht is en door de pan golft, is de risotto klaar voor de laatste stappen. Voeg hiervoor de gepureerde maïs, de boter en de kaas toe, plus flink wat versgemalen zwarte peper.
Zet het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat de risotto zo 2 minuten staan. Roer dan om en serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt