Em’s Real Books – review Een krat vol recepten

Een krat vol recepten

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Om maar met de deur in huis te vallen: wat een geweldig boek is dit! Ik heb er nu al zeker 6x uit gekookt en alles is even lekker en eenvoudig te maken! Een krat vol recepten is geschreven door Eefje Brugman, die in 2010 De Krat begon. Als groot fan van mijn groentetas kán ik niet anders dan groot fan zijn van dit boek. Niet alleen omdat het zo fijn geschreven is, maar ook omdat het heel herkenbaar is. Want wat moet je met knolraap of spaghettipompoen? En wat doe je als je voor de tiende keer in een seizoen dezelfde groente krijgt?

Een krat vol recepten geeft het antwoord op al deze vragen, in de vorm van meer dan 400 recepten met meer dan 40 verschillende groenten. Er staan zowel recepten met vlees en vis in als vegetarische recepten. De verhouding daartussen is, voor zover ik kan zien, behoorlijk goed in balans.

Em's Real Books - review Een krat vol recepten

Spannende recepten

De receptuur in Een krat vol recepten vind ik waanzinnig origineel. Natuurlijk staan er ook klassiekers, in, zoals pappardelle en met kalfsworst en venkel, maar verreweg de meeste recepten krijgen een twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van pizza met rode ui, balsamico-boerenkool en blauwe kaas, of van een broodje makreel met zure room, radijs en meiraap?

Hier thuis is de grootste hit tot nu toe de Franse sperziebonensalade, maar ik sluit niet uit dat we nog meer favorieten gaan krijgen. Ook de slasoep met knoflookcroutons, de paprika-knoflookbroodjes, de pasta met andijvie en witte bonen en de bietengazpacho waren regelrechte hits.

Recepten per seizoen

Heel praktisch: de recepten zijn per seizoen en per hoofdingrediënt gecategoriseerd. Zoek je dus een recept met bijvoorbeeld paprika, dan is dat een eigen hoofdstukje. Helaas is ervoor gekozen om voorin noch achterin een index te maken waarin je kunt terugvinden op welke pagina het hoofdstuk over een bepaalde groente begint. Achterin staan meerdere indexen, maar als je daar zoekt op ingrediënt krijg je alleen paginanummers, geen recepten of het hoofdstuk. Dat vind ik persoonlijk erg jammer, want ik vind het fijn om per ingrediënt meteen te kunnen zien welke recepten ermee gemaakt worden.

Omdat er zoveel recepten in het boek staan, is het behoorlijk pil van precies 300 pagina’s. En dan te bedenken dat er maar weinig foto’s in staan. Desondanks is het boek prima geschikt voor beginnende koks: alle recepten zijn behoorlijk foolproof. Voor meer gevorderde koks is er bovendien veel ruimte om te variëren.

Al met al is dit boek dan ook een echte aanrader. Ik zou haast zeggen: als je dit jaar één kookboek koopt, laat dit het dan zijn! Een krat bol recepten is uitgegeven door Nijgh en Van Ditmar en is voor €28,50 te koop bij bol.com.

 

 

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt