Em’s Real Books – recensie van Basque

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Al een hele tijd stond het kookboek Basque op mijn verlanglijst, maar steeds stelde ik de aankoop uit. Waarom? Er kwamen steeds boeken “tussen”, zoals Home Sweet Home Xmas, Bij mij aan tafel, Heel Veel Veg!, Een keuken voor de lage landen, en TLV. De ruimte in mijn kookboekenkast is beperkt, dus ik moet af en toe streng selecteren (en wegdoen…).

Baskenland

Toch bleef Basque op mijn lijstje staan. Baskenland vind ik op de één of andere manier enorm intrigerend. In 2010 ben ik in Frans Baskenland geweest, en dat vond ik écht anders dan de rest van Frankrijk.

Toen ik in Montpellier woonde, was bovendien de afscheidingsbeweging in Spaans Baskenland behoorlijk actief, waardoor de Baskische cultuur daar vaak in het nieuws was. De eigen eetcultuur en natuurlijk de volstrekt eigen taal, die op geen enkele andere taal lijkt deden de rest.

Basque

Toen ik in maart op Bookstore Day zag dat Basque in de aanbieding was, had ik eindelijk mijn excuus om het boek te kopen. Ik ben dol op de Andalusische keuken, en ik ging ervan uit dat de Spaanse manier van koken zich door het hele land uitstrekt. Al snel zat het kookboek vol plakkertjes bij recepten die ik wilde maken.

Em's Real Books - recensie van Basque

Naast een fleurige kaft, heeft Basque ook een prachtige binnenkant. Niet alleen de gerechten zijn mooi en basic gefotografeerd (soms zelfs zwart-wit!). Ook de sfeerfoto’s zijn prachtig. De hoofdstukken worden voorafgegaan door artwork dat past bij de kleurige kaft.

Kookboekreview

Ook over de recepten in Basque ben ik erg enthousiast: alles ziet er heel maakbaar uit. Zowel de ingrediëntenlijsten als de handelingen zijn doorgaans vrij beperkt. Wel is het voor sommige gerechten nodig om even op zoek te gaan naar de bedoelde ingrediënten, zoals eendeneieren of patrijs. Het merendeel van de recepten bevat echter vooral “gewone” ingrediënten.

De recepten

De gerechten in Basque zijn anders dan andere Spaanse gerechten. Natuurlijk staan er ook klassiekers in, zoals sardines a la plancha, maar veel recepten kende ik echt nog niet. Per recept staat vermeld of het gerecht bedoeld is als pintxo (zeg: pientsjo), het Baskische woord voor tapa, of voor aan tafel.

De lijst met nog te maken gerechten is hier lang, maar ik kan wel alvast verklappen dat de gesauteerde erwtjes met chorizo, munt en ei ontzettend lekker zijn!

Doperwtjes met chorizo en ei uit Basque

De Baskische keuken

Waar ik in het boek niet achter ben gekomen, is waarom de José Pizarro een boek over de Baskische keuken heeft geschreven. Goed, hij vertelt dat hij dol is op Baskenland en de keuken daar. Maar zelf woont hij in Londen, en hij komt uit Extremadura, een regio in het zuiden van Spanje, tegen de Portugese grens. Dat maakt het des te intrigerender dat er ook recepten van zijn moeder in het boek staan. Ik lees nergens terug dat die wel uit Baskenland komt, dus dat blijft wat onduidelijk.

Dat is ook meteen het enige minpuntje dat ik aan dit boek heb weten te ontdekken aan Basque. Al met al is dit boek dan ook een absolute aanrader als je van de Spaanse keuken houdt en/of van klassiekers met een twist. Ook visueel is dit boek echt een feestje. Basque is uitgegeven door Good Cook, kost €24,95 en is onder andere te koop bij bol.com.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt