Em’s Real Books – recensie Simpel van Ottolenghi

Zoals je weet, houd ik erg van koken met groenten. Ottolenghi is dan ook één van mijn favoriete kookboekenauteurs. Plenty en Plenty More komen hier regelmatig uit de kookboekenkast (net als Veg! en Heel veel veg! trouwens). Toen zijn nieuwe boek Simpel onlangs verscheen, was ik dan ook meteen in de verleiding om het te kopen. Die verleiding heb ik nog een paar weken weten te weerstaan, maar toen ik onlangs in de boekhandel rustig de tijd had om het boek door te bladeren was ik om: ik moest Simpel hebben. Zo gezegd, zo gekocht, en die middag zat ik al lekker stickertjes in mijn nieuwe aanwinst te plakken.

Em's Real Books - recensie Simpel van Ottolenghi

Simpel van Ottolenghi

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe Ottolenghi Simpel kan. Hij staat immers niet bekend om zijn eenvoudige recepten. Ik zal ook niet beweren dat alle gerechten in dit boek makkelijk zijn, maar de titel staat ook voor een aantal termen, namelijk Snel (klaar binnen een half uur), Ingrediënten (niet meer dan 10), Maak vooruit, Provisiekast, Eenvoudig en Lui. Alle letters hebben een eigen kleur balletje en bij ieder recept staan de bijbehorende balletjes.

Eerlijk is eerlijk: het zijn soms nog steeds veel ingrediënten. Ik zag er zelfs twaalf bij een recept met een I erboven. Helemaal kloppen doet het dus niet. Ook jammer: er staat geen bereidingstijd bij de recepten. Met name bij recepten die als Snel in het boek staan, vind ik dat een gemiste kans. De Nederlandse vertaling laat soms wat te wensen over.

Koken uit Simpel

Maar dan het belangrijkste, de gerechten! Die zijn gelukkig zoals we ze van Ottolenghi kennen. Waanzinnig lekker, verrassende smaakcombinaties en geweldig gebruik van ingrediënten. Wat ik ook erg leuk vind, is om eens vlees- en visgerechten van Ottolenghi te maken. Die staan wel in zijn boeken Jeruzalem en Ottolenghi, maar ik had tot nu toe alleen zijn groenteboeken, dus dit is een toffe toevoeging. Ik kreeg meteen trek bij de pompoen met maïssalsa (heel anders dan mijn versie!) en feta, de lamsschotel met tahinkorst, de viskoekjes met mango en de vijgenclafoutis.

Als eerste heb ik de wortel met kaneel, honing en yoghurt, de boerenkool met bloemkool (ipv broccoli) en de makreel met pistache-kardemomsalsa gemaakt. Allemaal weer even lekker, kleurrijk en creatief, precies zoals ik van Ottolenghi gewend ben, maar dan inderdaad net wat makkelijker te maken dan de gerechten uit zijn andere boeken. Dat neemt niet weg dat ik de recepten niet als écht makkelijk zo klasseren. Zelf heb ik eigenlijk elk recept dat ik gemaakt heb, nog net een stukje versimpeld. Daaraan merkte ik wel dat Ottolenghi zelf niet echt gewend is aan simpel koken. Misschien maar goed ook, want dan zat hij in mijn vijver te vissen 😉

Em's Real Books - recensie Simpel van Ottolenghi

Simpel het kookboek

Het boek ziet er bovendien erg mooi uit. Ik vind de kaft prachtig. Lekker strak, daar houd ik wel van. Op het mooie matte papier komen de foto’s van de gerechten prachtig tot hun recht. De foto’s zijn zoals altijd weer prachtig, kleurrijk en creatief. Als er bij een recept geen foto staat, kun je wel zien waar je deze kunt vinden, erg fijn en praktisch! De verschillend gekleurde bolletjes geven het voor mij een beetje het gevoel van een kinderkookboek, maar overzichtelijk maken ze het wel.

De twee leeslinten zijn heel prettig, daarmee vind je je favoriete recepten snel terug. Twee bleek voor mij wel iets te weinig, dus vandaag de overload aan (matching!) stickertjes.

Ook ben ik fan van de index, waarin je op ingrediënt kunt zoeken en meteen de titels van de gerechten ziet. Kleinigheidje vond ik wel dat het recept voor cavolo nero niet onder boerenkool te vinden was en andersom, terwijl die prima inwisselbaar zijn. Ook andere vervangers mag je zelf bedenken. Dat is leuk, maar in Heel veel veg! staan daarvoor als suggesties, wat ik erg handig vind.

Conclusie Simpel

Al met al is dit boek absoluut een aanrader. Anders dan sommige anderen vind ik het wel écht Ottolenghi: niet supersnel, niet supereenvoudig, maar zo lekker en origineel dat het absoluut de moeite waard is. Simpel is onder andere bij bol.com verkrijgbaar via deze gesponsorde link.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt