Frisse rabarber op een luchtige cake met een volle smaak: deze rabarbercake is echt belachelijk lekker. Niet zo gek, want hij is gebaseerd op mijn recept voor aardbeiencake. Die cake is al jaren onverminderd populair. In How to be a domestic goddess (aff.) van Nigella Lawson vond ik dan weer een recept voor rabarbercake met maïsmeel.
1+1=3: ik turnde mijn aardbeiencake om tot een rabarbercake, mét wat maïsmeel voor een prachtig gele cake met een volle smaak. Daarbovenop mijn één van mijn lentefavorieten en voilà, een nieuwe lieveling was geboren. Trouwens, als je geen maïsmeel hebt, kun je dat ook vervangen door bloem.
Dunne stengels rabarber zijn voor dit recept het meest geschikt. Met dikke werkt het ook, maar dat eet minder lekker. Kun je alleen dikke stengels vinden, dan is mijn rabarbertaart juist wel weer een aanrader!
Rabarber over? Maak dan eens ingelegde rabarber! Lekker bij vrijwel alles.
Zo maak je 1 rabarbercake van 20×20 cm:
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 375 gr rabarber
- 85 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 170 gr suiker
- 1 groot ei
- 120 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 1 biologische citroen
- 140 gr bloem
- 50 gr maïsmeel of vervang door evenveel bloem)
- 1,5 tl bakpoeder
Zo maak je het
Makkelijke rabarbercake bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe ondertussen de boter met 150 gram van de suiker in de mengkom van een (stand)mixer en klop tot het geheel bleek en luchtig is. Dit doorgaans duurt 3-5 minuten.
Voeg het ei, de melk en het vanille-extract toe en klop zachtjes tot alles net aan gemengd is. Boen de citroen schoon en rasp dan de helft van de schil boven de mengkom.
Luchtige cake bakken
Was de rabarber en snijd de stengels in stukjes van ca. 1 cm lang. Vet een vierkant bakblik van 20*20 cm of een ronde springvorm van 22 cm doorsnede in met bakspray of boter. Leg op de bodem een stukje bakpapier, anders krijg je de cake er straks niet uit.
Zeef dan de bloem, het maïsmeel, het bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Zeef ze nogmaals, dit keer boven de mengkom, en spatel of mix dan rustig de droge ingrediënten door de natte.
Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel dan de rabarber er overheen. Ik stort gewoon de hele bups er bovenop en verdeel het dan een beetje. Zolang er geen beslag meer zichtbaar is, zit je goed. Bestrooi ten slotte met de overgebleven suiker. Bak de rabarberncake in 50-60 minuten tot de cake goudbruin is en een prikker er net aan droog uitkomt.
Tip voor je rabarbercake
Laat de cake minimaal 10 minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt. Uit de vorm halen is overigens niet nodig: helemaal afgekoeld kómt hij er niet eens meer helemaal intact uit. Kies dus gewoon zelf wat je handig vindt.
Marije zegt
Het lijkt me heerlijk, maar hoeveel rabarber gebruik je ongeveer?
Emma van der Deijl zegt
Staat erbij: 375 gram!