Op de valreep van het seizoen nog een recept voor rabarber? Jazeker, ook al is het seizoen over 3 dagen voorbij, ingelegde rabarber is zó lekker dat ik vind dat je het MOET proeven. En doordat je de rabarber inlegt, kan je er tot ver na het seizoen van genieten.

Frisse ingelegde rabarber
Ik was er zelf nooit opgekomen om rabarber in te leggen, maar onlangs gingen mijn man en ik voor het eerst sinds september 2020 uit eten. Dat deden we hier vlak om de hoek, bij Meelfabriek de Zijlstroom. Als voorgerecht at ik daar paté met ingelegde rabarber. Ik was verrast en vond de rabarber heerlijk, dus ik besloot het thuis na te maken.
Rabarber pickles
Die avond was ik te zeer aan het genieten van het feit dat ik uit eten was om met zekerheid te zeggen dat deze hetzelfde smaakt, maar allebei heerlijk fris en knisperig. Perfect bij paté, maar ook heerlijk bij gerookte makreel of zalm.

Ingelegde rabarber bij vlees, vis of vega(n)
Maar niet alleen bij vlees of vis is ingelegde rabarber heerlijk: ik at het onlangs ook bij een heerlijke bowl gevuld met bulgur, tuinbonen en artisjokken uit Basque en geroosterde boleten geïnspireerd door Andrea. Daar stak de rabarber verrassend af bij de romige bonen en bij de hartige, aardse paddenstoelen.

Ik heb voor dit recept 250 gr rabarber gebruikt. Dat is genoeg voor één grote of twee kleine potten. Natuurlijk kun je het recept ook eenvoudig verdubbelen. In de koelkast blijft de ingelegde rabarber zeker een maand goed.
Zo maak je 1 grote of 2 kleine potten ingelegde rabarber:
- Kooktijd: 10 minuten
- 250 gr rabarber
- 125 ml azijn
- 250 ml water
- 2 el suiker
- 1/4 tl fijn zout
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl mosterdzaad
- één of twee brandschone potten om de rabarber te bewaren
Zo maak je het
Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van ca. 10 cm. Snijd deze stukken in de lengte doormidden, en de helften nog eens doormidden. Snijd er vervolgens kleine blokjes van.
Rabarber inleggen
Verhit ondertussen in een pannetje de azijn met het water, de suiker, het zout, de peperkorrels en het mosterdzaad. Laat het mengsel even goed doorkoken terwijl je rustig roert, zodat de suiker en het zout goed oplossen.
Doe de rabarberstukjes in de brandschonen pot(ten). Giet vervolgens voorzichtig!! het kokende mengsel over de rabarber heen, tot de stukjes net onderstaan.
Laat hier weten wat je er van vindt