Het werd hoog tijd voor een recept voor de lekkerste rabarbercrumble hier op de site. Dol als ik ben op rabarber, maak ik er van alles mee, maar dit recept ontbrak nog. Na jaren experimenteren met uiteenlopende recepten, van Nigella tot Yvette en van Smitten Kitchen tot Allerhande is het zo ver: ik heb het recept voor de allerlekkerste rabarbercrumble te pakken.
Even vooraf: ik houd erg van de friszure smaak van rabarber, dus die laat ik graag shinen in deze crumble. Er gaat dus belachelijk weinig suiker in. Zoals ze dat in het Engels noemen: barely sweet. Maak je geen zorgen: dit gerecht is overduidelijk een toetje. Maar stiekem eet ik het ook als ontbijt. Wil je het liever wat zoeter, voeg dan nog 50 gr suiker toe aan de rabarber.
Frisse rabarbercrumble
Groot voordeel aan dit recept, is dat het zowel heerlijk is met roomijs, want dan krijg je een heerlijk contrast tussen weelderig zoet en romig, en friszuur en knapperig. Als met yoghurt (fris+fris=lekker) en ongeslagen slagroom. Met niks is het trouwens ook overheerlijk.
Lekkerste rabarbercrumble
Kortom: de allerlekkerste rabarbercrumble, want lekker met niks, met alles, warm én koud en op ieder moment van de dag! Ik geef je de hoeveelheid voor 1 schaal van ca. 25 * 25 cm, met hoeveel personen je die leegeet, mag je zelf bepalen.
De kruimellaag wordt extra lekker knapperig door het gebruik van maïsmeel, maar heb je dat niet in huis, dan kun je die ook gewoon vervangen door bloem.
Zo maak je 1 schaal rabarbercrumble van 25*25 cm:
- Kooktijd: 40 minuten
- 600 gr rabarber
- 1 el maïzena
- 2 el honing
- 1/2 tl amandelextract
- 150 gr bloem
- 50 gr maïsmeel
- 50 gr suiker
- 3/4 tl bakpoeder
- 75 gr ijskoude roomboter
- 75 ml melk
Zo maak je het
Snijd de rabarber in stukjes van ca. 1 cm. Doe de rabarber in een ovenschaal en strooi de maïzena er overheen. Schenk de honing en het amandelextract er ook overheen. Schep alles goed om, zodat de maïzena op alle rabarber zit.
Verwarm de oven voor op 200 graden en maak dan de kruimellaag. Doe hiervoor de bloem, het maïsmeel, de suiker en het bakpoeder in de keukenmachine en pulseer tot alles gemengd is. Geen keukenmachine? Roer dan alles goed door elkaar.
Snijd de boter in stukjes en voeg die toe. Pulseer ze door het bloemmengsel, of snijd ze er met een mesje doorheen.
Als het goed is, ziet het mengsel er nu ongeveer uit als zand. Voeg dan de melk toe en meng goed door het kruimeldeeg. Je hebt nu een mix van grote en kleine kruimels.
Verdeel het kruimeldeeg over de rabarber. Bak de rabarbercrumble tot de kruimellaag mooi goudbruin is, ca. 25 minuten.
Laat hier weten wat je er van vindt