Eén van mijn favoriete Indische gerechten is sambal goreng boontjes. Mijn moeder maakte vroeger regelmatig rijsttafel, en dit gerecht ontbrak nooit. Ik maak mijn sambal goreng boontjes natuurlijk weer anders dan zij, en stiekem is mijn manier makkelijker! Ik maak hem trouwens ook altijd lekker fris met wat limoenblad.
Mijn recept voor sambal goreng boontjes is, net als voor mijn rendang en atjar, zeker niet klassiek, maar wel ontzettend lekker.
Gecombineerd met die twee gerechten en wat rijst heb je een heerlijk bordje eten. Je kunt natuurlijk witte rijst nemen, maar ook gele rijst of kokosrijst is hier verrukkelijk bij.
In de oorspronkelijke versie wordt dit gerecht gemaakt met sperziebonen. In mijn groentetas zaten echter snijbonen, en daar werkt het net zo goed mee. Neem dus gewoon wat je in huis hebt of waar je zin in hebt!
Zo maak je makkelijke sambal goreng boontjes voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 500 gr snijbonen of sperziebonen
- 1 ui
- 1 el sambal badjak (of meer naar smaak)
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 2 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- gefrituurde uitjes om te garneren
Zo maak je het
Maak de bonen schoon en snijd ze in stukjes. Snipper de ui. Verhit daarna in een kleine wok of hapjespan op middelhoog vuur een scheutje neutrale olie. Fruit hierin de sambal een halve minuut. Draai dan het vuur iets lager en voeg de ui toe. Fruit die even mee.
Indische boontjes
Doe vervolgens de boontjes in de pan en schep alles goed om, tot de boontjes bedekt zijn met een dun laagje sambal. Voeg dan de kokosmelk, het water en de limoenblaadjes toe en schep alles goed om.
Draai het vuur helemaal laag en laat de sambal goreng boontjes zachtjes pruttelen tot de boontjes zacht zijn en bijna al het vocht is verdampt. Is het vocht eerder verdampt dan de boontjes zacht zijn, voeg dan wat extra water toe. Serveer de makkelijke sambal goreng boontjes met gefrituurde uitjes.
Leondra zegt
Vandaag voor het eerst gemaakt en het zal niet de laatste keer zijn! Het was heerlijk en supermakkelijk! Heb diepvriesboontjes gebruikt (gewoon bevroren in de pan gooien).
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te lezen, dankjewel. Ik ben blij dat de boontjes zo in de smaak zijn gevallen!