Samenwerken

Knapperige koekjes met roze peper en zwarte sesam

Deze koekjes noem ik “volwassen zandkoekjes”. Het recept is afgeleid van deze zandkoekjes en een recept dat denk ik iets van 10 jaar geleden in de NRC stond. Deze knapperige koekjes zijn een klein beetje zoet, lekker pittig door de roze peper en met een fijne, hartige bite door de sesam.

Knapperige koekjes met roze peper en sesam

Volwassen koekjes met sesam en roze peper

Volwassen zandkoekjes lenen zich niet alleen uitstekend voor bij de thee, maar doen het ook prima bij de borrel, zelfs met wijn erbij. En ik kan het weten.

Koekjes als borrelhapje

Vandaag twee weken geleden was mijn verjaardag. Wederom in lockdown, maar omdat Zoom en Teams dit jaar niet meer nieuw waren, verliep de digitale borrel dit keer een stuk soepeler dan in 2020. Om mijn borrel nog leuker te maken, had ik al mijn genodigden een borrelpakketje gestuurd, met uiteraard zelfgemaakt lekkers erin!

In elk pakketje zaten deze koekjes, een doe-het-zelf-pakketje voor zoet-pittige popcorn (met suiker ipv maple syrup), mijn favoriete bites we love en mijn favoriete zelfgemaakte theemelange, waarmee je zowel heerlijke ijsthee als warme thee kunt maken. Met een shot gin maak je van die ijsthee bovendien een heerlijke cocktail!

Knapperige koekjes met roze peper en sesam

De koekjes waren bij alle borrelaars een megahit. En ík mag het dan volwassen zandkoekjes vinden, de aanwezigen van bijna 2, 4 en bijna 1 jaar vonden ze ook heerlijk. Dus ik houd het verder maar op knapperige koekjes met roze peper en zwarte sesam.

Koekjes bakken

Maak je de koekjes trouwens zonder keukenmachine, dan kun je de havermout het beste vervangen door havermeel. Dat geeft iets minder structuur dan grof gemalen havermout, maar is veel beter dan ongemalen havermout.

Zo maak je 20-30 koekjes met roze peper en zwarte sesam:

  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1 el rozepeperkorrels (evt. 1,5 el voor nog meer pit)
  • 75 gr havermout
  • 75 gr bloem
  • 35 gr suiker
  • 65 gr ijskoude roomboter
  • 50 ml ijskoude melk
  • 30 el zwart sesamzaad

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een grote of twee kleine bakplaten met bakpapier. Plet de roze peper in een vijzel grof.

Koekjes met roze peper

Doe de havermout met de bloem in de keukenmachine en pulseer tot de havermout grof gemalen is. Doe dan de suiker en de roomboter met een snuf zout erbij in de keukenmachine.

Pulseer tot het mengsel eruit ziet als nat grof zand. Voeg dan de melk toe. Pulseer kort en voeg dan de roze peper en het sesamzaad toe. Pulseer weer, tot het deeg een bal begint te vormen.

Koekjes met zwarte sesam

Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 2-3 mm dik. Snijd met een (gekarteld) rollertje het deeg in repen en de repen in stukjes.

Bak de koekjes ca. 15 minuten en houd ze goed in de gaten: de randjes moeten net aan goudbruin zijn. Langer dan dat en de koekjes worden te bros, korter dan dat en de koekjes hebben weinig smaak.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt