IJsthee zonder suiker

Zelfgemaakte ijsthee (zonder suiker)

Het allerlekkerste drankje voor de zomer vind ik toch wel zelfgemaakte ijsthee. Zonder suiker, met je favoriete thee, munt en citroen!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Independence Day! Dan kan ik natuurlijk niet anders dan een echt Amerikaans recept op de site zetten. Voor zelfgemaakte ijsthee, want die drink je daar in de zomer overal. En die is standaard zonder suiker.

IJsthee zonder suiker

Iets meer dan twee jaar geleden waren mr. Em en ik (met dreumes H in mijn buik) op vakantie in het zuid-westen van de VS. Overal waar we kwamen stond iced tea op het menu, maar omdat ik niet echt van zoete drankjes houd, bestelde ik elke keer maar weer water. Tot mr. Em een keertje ijsthee bestelde, en we ontdekten dat die ongezoet was. Vanaf dat moment dronk ik liters van die ongezoete iced tea, en ik verdenk H ervan toen te hebben geproefd: ook hij is nu dol op ongezoete ijsthee.

Zelf iced tea maken

Naast klassieke zwarte iced tea, waren er in de VS ook allerlei varianten met groene en witte thee te koop, en versies met smaakjes. Bijna overal kon je er bovendien citroen aan toevoegen. Ik was dan ook behoorlijk teleurgesteld toen ik terug in Nederland alleen maar gezoete ijsthee kon vinden.

Ongezoete iced tea

Want in het zuid-westen van de VS is wat we in Nederland als ijsthee kennen sweet tea. Als je tea bestelt, krijg je ijsthee zonder suiker, net als wanneer je iced tea bestelt. Wil je een kopje van wat we hier thee noemen, dan bestel je een hot tea. Je moet het maar net even weten! Het zal wel komen doordat het daar zo warm is.

En met het warme weer hier drink ik ook nu weer liters zelfgemaakte ijsthee. Het lijkt misschien sneller om thee van heet water te zetten en die te laten afkoelen. Iedereen die wel eens een slok koud geworden thee heeft gedronken weet echter dat dat niet lekker is. Lekkere ijsthee maak je dan ook met koud water. Dat vergt iets meer geduld, maar een uurtje daarvan is voldoende. Door die methode te gebruiken heb je ook echt geen suiker, honing of andere zoetstof nodig, want je iced tea wordt niet bitter op deze manier.

Zelfgemaakte ijsthee zonder suiker

Voor mijn iced tea gebruik ik verschillende soorten losse thee. Soms groene jasmijnthee, soms een combinatie van twee soorten thee van Simon Lévelt (niet gesponsord). Een witte thee (dan zijn de bladknopjes van thee) met bergamot en een zwarte thee met citrus en goudsbloem. Kies voor theesoorten die je zelf lekker vindt. Ik raad wel aan thee zonder al te veel toeters en bellen te nemen, want met al te veel smaakjes proef je de thee niet meer. Citrus zoals sinaasappelschillen of bergamotolie zijn erg lekker, die houden de thee lekker fris. En o ja, neem wel echte thee, en dus geen kruidenthee, rooibos of wat dan ook. Dat werkt niet.

Zo maak je 1 liter zelfgemaakte ijsthee (zonder suiker):

  • Voorbereidingstijd: 2 minuten
  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 1 minuten
  • 2 tl grove of 1 tl fijne losse thee, wit, groen of zwart
  • 2 takjes munt
  • vers citroensap
  • ijsblokjes naar smaak
  • evt. plakjes citroen

Zo maak je het

Vul een thee-ei of theezakje met je favoriete thee. Ik gebruik een hele theelepel “Earl White“(die is grof) en een halve theelepel “Wonder van…”(die is fijn). Doe het thee-ei met de takjes munt in een kan en giet er een liter water bij. Laat de ijsthee minimaal een uur trekken in de koelkast. Proef en maak desgewenst op smaak met citroensap. Serveer met ijsblokjes en – als je wilt – plakjes citroen.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.1 / 5. Aantal: 10

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt