Mijn favoriete zandkoekjes

Mijn favoriete zandkoekjes

Volgens mij is iedereen dol op zandkoekjes! Deze versie maak je iets anders dan de reguliere variant, waardoor ze meer smaak hebben en net wat gezonder zijn
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Iedereen kent natuurlijk zandkoekjes. Je maakt ze van een zogenaamd 1-2-3 deeg: 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Superlekker, maar ik vind het nu eenmaal leuk om te experimenteren. En stiekem geef ik H liever ook koekjes die een fractie gezonder zijn.

Mijn favoriete zandkoekjes

Zandkoekjes met meer smaak

En dus ontwikkelde ik deze zandkoekjes, mijn nieuwe favorieten. Nét een beetje gezonder, doordat er minder boter en suiker in gaan, maar door het gebruik van havermeel minstens net zo lekker. Naast boter en suiker proef je in deze koekjes ook echt een bite, en meer smaakdiepte.

Samen koekjes bakken

Natuurlijk is er voor “gewone” zandkoekjes ook alle ruimte bij ons thuis, maar als we samen koekjes bakken, vinden we deze het leukst! Je kunt er bij deze koekjes voor kiezen om ze uit te steken, maar met een rollertje snijden gaat sneller, zorgt voor minder restjes en is minstens even leuk.

Mijn favoriete zandkoekjes

Zandkoekjes met havermeel

Geen havermeel in huis? Pulseer dan havermout in de keukenmachine tot een fijn meel. Wil je liever koekjes met havermout dan havermeel, maak dan eens deze versie.

Vaak wordt geadviseerd koekjesdeeg tussentijds te laten rusten in de koelkast. Als je hier flink koude boter en melk gebruikt, is dat echter niet nodig, dan kun je meteen het deeg uitrollen. Dat is een stuk fijner voor kinderen of andere mensen met veel trek in koekjes!

Zo maak je ca. 40 zandkoekjes:

 • Wachttijd: 15 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten
 • 75 gr havermeel
 • 75 gr bloem
 • 35 gr suiker
 • 65 gr ijskoude roomboter
 • 50 ml ijskoude melk

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een grote of twee kleine bakplaten met bakpapier.

Deeg voor zandkoekjes

Doe alle ingrediënten behalve de melk met een snuf zout in de keukenmachine. Pulseer tot het mengsel eruit ziet als nat grof zand. Voeg dan de melk toe. Pulseer tot het deeg een bal begint te vormen.

Koekjes bakken

Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 2-3 mm dik. Snijd met een (gekarteld) rollertje het deeg in repen en de repen in stukjes, of gebruik koekjesvormen om koekjes uit te steken.

Bak de koekjes ca. 15 minuten en houd ze goed in de gaten: de randjes moeten net aan goudbruin zijn. Langer dan dat en de koekjes worden te bros, korter dan dat en de koekjes hebben weinig smaak.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 14

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

  • Hi Patricia,

   Goede vraag! Ik heb het zelf niet geprobeerd, wel is het zo dat ik de combinatie van meel en bloem gebruik om te zorgen dat het deeg niet te droog wordt. Je zou anders de bloem door haverbloem of andere glutenvrije bloem kunnen vervangen!

 1. Ik heb de koekjes uit dit recept vegan gemaakt door plantaardige (soya)melk en plantaardige boter te gebruiken. Dat ging perfect! Ook wel eens lekker, koekjes met wat minder suiker.

 2. Deze koekjes gv gemaakt met glutenvrije haver en Dove’s free GV bloem. Werkt heel goed!
  De tweede keer (jaja, succesnummer) heb ik ze met rietsuiker gemaakt, ook lekker!

Laat hier weten wat je er van vindt