Knapperige havermoutkoekjes met citroen

Bakken met kinderen

Sintcadeaus 2018

Deze havermoutkoekjes zijn bij ons thuis een grote hit. Supereenvoudig te maken, lekker fris en door de toevoeging van havermout en doordat er weinig suiker in gaat, nog soort van gezond ook. Dat is meteen een enorm voordeel van zelfgebakken koekjes boven koekjes uit de winkel: precies weten wat erin gaat en daar controle over hebben. Perfect om nu de vakantie (bijna) voorbij is lekker met de kind(eren) te bakken dus!

Havermoutkoekjes

Al vanaf dat hij goed in de kinderstoel kon zitten, kijkt H graag mee in de keuken. Al snel daarna wilde hij tijdens het koken ook een pollepel en een bakje in zijn knuistjes. Sinds hij goed kan lopen is het hek pas echt van de dam: regelmatig staat hij op het keukentrapje aan het aanrecht te helpen. Dat helpen ging van met een spatel op het aanrecht timmeren via gesneden groenten in een (koude!) pan gooien, en onlangs bakten we voor het eerst écht samen koekjes. Nu is het hek helemaal van de dam: regelmatig komt hij me halen om te gaan “kokuh” in de “teute”. Dit appeltje is niet ver van de boom gevallen!

Wachttijd: 40 minuten
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor ongeveer 16 koekjes:

  • 65 gr bloem
  • 35 gr havermout
  • 20 gr kristalsuiker
  • geraspte schil van een halve citroen
  • 50 gr roomboter
  • 1 el melk

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Doe de bloem, havermout, suiker en citroenschil in een kom of in de keukenmachine. Snijd de roomboter in kleine blokjes en doe die bij de bloem. Meng tot grove korrels en voeg dan de melk toe. Kneed met koele handen fluks tot en deeg, of laat de keukenmachine pulseren. Is het deeg net te droog, voeg dan een beetje extra melk toe.

Het beste is om het deeg nu een half uur in de koelkast te laten rusten, maar als je kind niet te houden is, kun je ook meteen verdergaan met de volgende stap.

Samen koekjes bakken

Verwarm de oven op 180 graden. Rol het deeg (samen) uit tot een lap van ca. een halve cm dik. Steek hier (samen) vormpjes uit, of snijd er rechthoekjes van. Wij hebben tegenwoordig gezellige uitsteekvormpjes van een auto, een poes en een beer, maar met een glas rondjes maken werkt natuurlijk net zo goed.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 12-15 minuten mooi goudbruin. Houd ze goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze te ver.

Leg de koekjes met een spatel op een afkoelrooster. Laat ze (een beetje) afkoelen voor je ze eet. Dit gaat natuurlijk sneller als je samen met je kind tegen de koekjes blaast….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.