Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Zachtzoete kabeljauw met heerlijk hartige ansjovis. Een perfecte combinatie onder een krokant korstje. Vis uit de oven, wat wil je nog meer?

Sinds mijn tripje naar Milaan, is mijn liefde voor Italiaans nog groter dan voorheen. In de paar dagen die ik daar was, at ik naast héél veel pizza en ijs ook opvallend veel Siciliaanse specialiteiten. Denk aan cannoli met pistache, citroengranita, brioche met ijs en nog veel meer heerlijks.

De Siciliaanse keuken

Nu had ik al vaker gehoord dat de Siciliaanse keuken heerlijk is, en dat bleek te kloppen. Toevallig is mijn favoriete Italiaanse restaurant Sardijns, maar anders dan ik dacht lijken die keukens maar ten dele op elkaar.

Alle reden dus om me maar eens in de Siciliaanse keuken te gaan verdiepen. Helaas heb ik nog geen kookboek over Sicilië in mijn bezit, maar gelukkig staat De Zilveren Lepel al jaren te pronken in mijn boekenkast. Op zoek naar een visrecept, kwam ik een recept voor Siciliaanse kabeljauw tegen.

Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Na een flink aantal tweaks rolde daar deze kabeljauw op Siciliaanse wijze uit. Een eenvoudig recept, waarbij de oven het meeste werk doet. Een prima gerecht dus voor een doordeweekse avond!

Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Door de ansjovis is dit een behoorlijk hartig gerecht. Daarom is dit het lekkerst met brood en iets fris ernaast, zoals een salade. Kies bijvoorbeeld voor deze bruschette met tomaat en granaatappel, of voor deze warme Franse sperziebonensalade.

Zo maak je kabeljauw op Siciliaanse wijze voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Wachttijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 2 minuten
  • 30 gr ansjovis op olie (iets uitgelekt)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 gr kabeljauwfilet aan één stuk
  • 4 blaadjes munt
  • 2 el pankobroodkruim

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een koekenpannetje een eetlepel olijfolie. Bak hierin op laag vuur al roerend de ansjovis, zodat deze uiteenvalt en “smelt”. Pel de knoflooktenen en pers deze uit boven de koekenpan zodra de ansjovis uiteen begint te vallen. Bak ze zo samen verder tot de knoflook licht begint te kleuren.

Kabeljauw met ansjovis

Haal de naaldjes van het takje rozemarijn en hak ze fijn. Roer de rozemarijn door het ansjovismengsel. Dep de kabeljauw droog en leg deze in een ovenschaaltje. Schep het ansjovismengsel uit de koekenpan over de kabeljauw. Zorg dat er zoveel mogelijk olie in de pan achterblijft.

Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Kabeljauw uit de oven

Vouw dan de kabeljauw dubbel. Hak de munt fijn en strooi die over de vis. Verdeel hier het broodkruim over. Besprenkel met de olie die in de pan is achtergebleven.

Gaar de vis in de oven. Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van hoe dit het stuk vis is.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.5 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt