Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Sinds mijn tripje naar Milaan, is mijn liefde voor Italiaans nog groter dan voorheen. In de paar dagen die ik daar was, at ik naast héél veel pizza en ijs ook opvallend veel Siciliaanse specialiteiten. Denk aan cannoli met pistache, citroengranita, brioche met ijs en nog veel meer heerlijks.

De Siciliaanse keuken

Nu had ik al vaker gehoord dat de Siciliaanse keuken heerlijk is, en dat bleek te kloppen. Toevallig is mijn favoriete Italiaanse restaurant Sardijns, maar anders dan ik dacht lijken die keukens maar ten dele op elkaar.

Alle reden dus om me maar eens in de Siciliaanse keuken te gaan verdiepen. Helaas heb ik nog geen kookboek over Sicilië in mijn bezit, maar gelukkig staat De Zilveren Lepel al jaren te pronken in mijn boekenkast. Op zoek naar een visrecept, kwam ik een recept voor Siciliaanse kabeljauw tegen.

Kabeljauw op Siciliaanse wijze

Na een flink aantal tweaks rolde daar deze kabeljauw op Siciliaanse wijze uit. Een eenvoudig recept, waarbij de oven het meeste werk doet. Een prima gerecht dus voor een doordeweekse avond!

Door de ansjovis is dit een behoorlijk hartig gerecht. Daarom is dit het lekkerst met brood en iets fris ernaast, zoals een salade. Kies bijvoorbeeld voor deze bruschette met tomaat en granaatappel, of voor deze warme Franse sperziebonensalade.

Voorbereiding: 10 minuten
Wachttijd: 20 minuten

Ingrediënten voor kabeljauw op Siciliaanse wijze voor 2 personen:

  • 30 gr ansjovis op olie (iets uitgelekt)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 gr kabeljauwfilet aan één stuk
  • 4 blaadjes munt
  • 2 el pankobroodkruim

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een koekenpannetje een eetlepel olijfolie. Bak hierin op laag vuur al roerend de ansjovis, zodat deze uiteenvalt en “smelt”. Pel de knoflooktenen en pers deze uit boven de koekenpan zodra de ansjovis uiteen begint te vallen. Bak ze zo samen verder tot de knoflook licht begint te kleuren.

Kabeljauw met ansjovis

Haal de naaldjes van het takje rozemarijn en hak ze fijn. Roer de rozemarijn door het ansjovismengsel. Dep de kabeljauw droog en leg deze in een ovenschaaltje. Schep het ansjovismengsel uit de koekenpan over de kabeljauw. Zorg dat er zoveel mogelijk olie in de pan achterblijft.

Kabeljauw uit de oven

Vouw dan de kabeljauw dubbel. Hak de munt fijn en strooi die over de vis. Verdeel hier het broodkruim over. Besprenkel met de olie die in de pan is achtergebleven.

Gaar de vis in de oven. Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van hoe dit het stuk vis is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.