Tompoucen met champignons

Tompoucen met champignons

Een heerlijke voorgerecht in een (budget) kerstmenu: tompoucen met champignons. Spectaculair om te zien, en makkelijker dan je denkt!

Een luxe uitziend voorgerecht in je (budget) kerstmenu? Doen we gewoon! Deze tompoucen met champignons zijn een variant op een gerecht dat ik als kind héél vaak heb gegeten. Een romige vulling tussen knapperig deeg. In mijn versie ook nog met een frisse kruidenolie.

Tompoucen met champignons

Uit een vegetarisch kookboek uit 1984, leerde ik toen ik mijn moeder onlangs om dat recept vroeg. Mijn ouders waren hun tijd ver vooruit!

Tompoucen met champignonragout

De ragout die erin gaat, kun je prima één of enkele dagen van tevoren klaarmaken. Die hoef je dan voor het serveren alleen maar op te warmen.

Tompoucen met champignons

De kruidenolie gebruik je niet alleen voor deze tompoucen, maar ook voor de pompoenpie! Ook de kruidenolie kun je prima een paar dagen eerder maken en gekoeld bewaren.

Zo maak je tompoucen met champignons voor 4 personen:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 1 ui
  • 400 gr champignons
  • 40 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • ½ blokje paddenstoelenbouillon
  • 1 tl miso of 3 zongedroogde tomaatjes
  • 2 velletjes bladerdeeg
  • 1 ei

Zo maak je het

Ragout van champignons

Snipper de ui en snijd de champignons in kleine stukjes. Verhit een hapjespan of ruime koekenpan op middelhoog vuur en smelt de helft van de boter daarin.

Fruit de ui tot hij glazig ziet. Voeg dan de champignons toe. Draai het vuur hoog en voeg een snuf zou toe. Als het goed is, laten de champignons op die manier veel vocht los. Bak de champignons tot ze mooi goudbruin zijn.

Roux maken

Doe dan de andere helft van de boter in een steelpan en laat hem smelten. Voeg dan de bloem toe. Roer tot je een mooie deegbal hebt en laat die rustig 5 minuten garen terwijl je regelmatig roert.

Roer ondertussen 250 ml kokend water los met het bouillonblokjes. Voeg dan de bouillon scheutje voor scheutje toe aan het gegaarde deeg. Roer telkens tussendoor tot een glad mengsel. Voeg wanneer alle bouillon is opgenomen de gebakken champignons toe. Dit is je champignonragout.

Kruidenolie maken

Zet een pan kokend water klaar. Doe de kruiden in een zeef en laat ze daarmee 10 tellen in het water zakken. Haal ze eruit en laat ze uitlekken. Dep ze daarna droog met wat keukenpapier.

Doe de kruiden met de olie in de beker van je staafmixer. Pureer tot een gladde, felgroene saus.

Hartige tompoucen met champignons maken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de velletjes bladerdeeg 1x doormidden, zodat je 4 velletjes van ca. 7 bij 14 cm hebt. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg aan de bovenkant met geklutst ei. Leg de stukjes bladerdeeg op een bakplaat en bak ze in 12-15 minuten mooi goudbruin en gerezen.

Tompoucen met champignons serveren

Snijd de stukken bladerdeeg open als broodjes. Leg op elk bord een onderste helft en schep daarop de paddenstoelenragout. Leg de bovenste helften er bovenop. Sprenkel wat van de kruidenolie rondom de tompoucen en serveer ze direct.

P.S. Helemaal bovenaan staat een linkje naar bol.com, naar het kookboek uit 1984. Als je via die link iets bestelt, krijg ik een klein percentage commissie. Daar maak je me dus heel blij mee!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt