Bij een comfort food kerstmenu hoort natuurlijk een cocktail als een knapperend haardvuur. En dat is deze cocktail zeker! Licht rokerig door de whisky, kruidig en verwarmend door mijn speciale haardvuur siroop en toch fris omdat hij koud is.
Het fruitige van de sinaasappel wordt nog wat versterkt door het oranjebloesemwater en de verschillende specerijen proef je goed in de siroop én de cocktail. Of je de haardvuur cocktail nu in je eentje drinkt, met een groep of romantisch met zijn tweeën: knus wordt het sowieso!
Rokerige cocktails
Om de rooksmaak aan de cocktail te geven heb je een rokerige whisky nodig, zoals Bowmore of Talisker. Kies hiervoor niet je duurste, meest rokerige soort, want dat proef je er niet aan af. Met een ander type whisky wordt het ook lekker, maar niet smoky.
Alcoholvrije haardvuur cocktail
Lieve alcoholvrij? Vervang whisky en bruiswater dan door ijsthee van lapsang souchong. Deze thee heeft ook een wat rokerige smaak. Zorg dan wel dat je de ijsthee volgens de koude methode maakt, anders wordt je ijsthee al snel bitter.
Cocktails met haardvuur siroop
Met dit recept maak je ongeveer 125 ml haardvuursiroop. Als die niet opgaat aan haardvuur cocktails is het ook heerlijk om hiermee glühwein, mulled cider of warme chocolademelk op smaak te maken. Zorg er bij die laatste trouwens wel voor dat je ongezoet cacaopoeder gebruikt!
Het complete comfort food kerstmenu
Het hele comfort food kerstmenu, compleet met boodschappenlijst, vind je hier!
Zo maak je 1 haardvuur cocktail met whisky:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 5 minuten
- 100 gr (riet)suiker
- 180 ml water
- 8 walnoothelften
- 1 dun schijfje verse gember
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- 1 nootmuskaatnoot
- 2 kardemompeulen
- 1 biologische sinaasappel
- 10 ml (2 tl) haardvuursiroop
- 30 ml rokerige whisky
- 1/2 tl oranjebloesemwater
- 1 reepje sinaasappelschil
- ijsblokjes
- bruiswater
Voor de haardvuursiroop
Voor elke haardvuur cocktail
Zo maak je het
Haardvuursiroop
Doe voor de siroop het water en de suiker in een steelpan met de walnoten, de gember, het kaneelstokje, de kruidnagels en de nootmuskaat. Plet de kardemompeulen en voeg ook die toe. Schil met een dunschiller 3 flinke stukken schil van de sinaasappel af en doe die vervolgens in de pan.
Breng het geheel aan de kook en laat de siroop 20 minuten pruttelen. Giet de siroop heet door een zeef en een vergiet in een maatbeker of glazen flesje. Laat de siroop zo afkoelen.
Whiskycocktail maken
Doe voor de cocktail de siroop en de whisky in het glas met de sinaasappelschil en muddle ze samen. Voeg het oranjebloesemwater plus ijs en bruiswater naar smaak toe. Serveer met het plakje sinaasappel.
Laat hier weten wat je er van vindt