Een vegan ontbijtje om je vingers bij af te likken: dirty chai oatmeal latte. Het is even een mond vol, maar geloof me, dit is één van de lekkerste manieren om havermout te eten!
Dirty+chai+oatmeal+latte
Chai latte: lekker. Dirty chai latte: ook lekker. Oatmeal latte: minstens net zo lekker.
1+1+1=3 bleek hier te kloppen en zo werd een nieuwe winterfavoriet geboren.
Ik maakte hem vegan, met havermelk, maar je kunt natuurlijk elke soort melk gebruiken, als hij maar goed opschuimt. Havermelk en koemelk zijn mijn favorieten voor opschuimen, maar ik hoor ook goede verhalen over erwtenmelk en amandelmelk!
Havermout met koffie en chai
Verder is het recept net zo simpel: je maakt de chai, voegt havermout en opgeschuimde melk toe, en ten slotte espresso. Die kan uiteraard met of zonder caffeïne. En houd je niet van koffie, laat dan de espresso weg, dan heb je een chai oatmeal latte!
Ik vind het altijd lekker om iets krokants in mijn ontbijt te hebben, dus ik top deze havermout altijd met wat zelfgemaakte granola.
Zo maak je dirty chai oatmeal latte voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 250 ml water
- 5 schijfjes gember
- 3 kaneelstokjes
- 150 ml plantaardige barista melk
- 3 kardemompeulen
- snuf zwarte peper
- 1 el maple syrup
- 2 shots espresso
Zo maak je het
Doe de thee, de gember, de kaneel, de kardemom en de peper bij elkaar in een papieren theefilter (ik gebruik altijd deze). Doe het filter in een pannetje en schenk er 250 ml kokend water bij. Laat zo 10 minuten trekken.
Dirty chai oatmeal latte maken
Knijp dan het filter goed uit en breng de chai aan de kook. Voeg de havermout toe en laat zachtjes pruttelen terwijl je de melk opschuimt. Voeg dan 2/3 van de opgeschuimde melk toe, met de maple syrup en het zout.
Laat de havermout zachtjes koken tot een superromige pap. Verdeel die vervolgens over 1 mokken.
Schenk het resterende melkschuim erbij en schenk dan de espresso in de mokken. Garneer met wat granola en serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt