Gegrilde witte asperges met salsa verde

Gegrilde witte asperges? Zelfs bij “mijn” aspergeboerderij hadden ze daar nog nooit van gehoord. Ik ook niet, tot ik er een recept voor tegenkwam in het fan-tast-tische kookboek TLV van Jigal Krant. Meer over dat boek lees je hier binnenkort, maar die gegrilde witte asperges krijg je nu vast van me. Ik vond het namelijk een bizar idee, maar het idee dat je hiermee een supergeconcentreerde aspergesmaak krijgt, trok me over de streep. Dat bleek te kloppen: megalekker! Een volle aspergesmaak, gecombineerd met een stoere grillsmaak. Op deze manier kunnen witte asperges opeens tegen pittige smaken op!

Witte asperges grillen

Jigal maakt bij zijn asperges tijmschoeg (een pittige saus) en pitacroutons, maar ik deed het – uiteraard – iets anders. Ook de bereiding heb ik iets aangepast. Daarnaast maakte ik het gegrilde ham bij, om toch nog een beetje een klassieke combinatie met de asperges te maken. Je kunt de ham overigens ook prima weglaten, dus ik geef het hier als optie. Zonder ham is dit gerecht trouwens vegan.

Gegrilde witte asperges met salsa verde

Anders dan groene asperges, die je als ze dun genoeg zijn zelfs rauw kunt eten, moet je de witte asperges voorgaren voor je ze grilt. Tenzij je héle dunnetjes gebruikt, maar dat is weer een crime om te schillen. Ik gaar de asperges voor in de oven op 150 graden, gewoon als ik ook iets anders maak. Brownies bijvoorbeeld.

Gegrilde witte asperges

Ik gebruikte zelf aspergekopjes (“kneusjes”) in plaats van hele asperges. Meer werk om te schillen, maar ook verhoudingsgewijs lekker veel kopjes. Met hele asperges staat het wel mooier, maar ik wist niet zeker of die in mijn grillpan zouden passen. In mijn pan passen ze nét wel of nét niet, dus kijk vooral zelf wat je handig vindt. Overigens lijkt grillen op de barbecue me ook fantastisch!

Gebruik de beste asperges en de beste olijfolie die je kunt vinden. Door het voorstomen en grillen wordt de smaak van de asperges en de olie steeds intenser, in plaats van verdund, zoals wanneer je ze kookt. Hoe beter de smaak aan het begin dus is, hoe beter het resultaat.

Gegrilde witte asperges met salsa verde

Zo maak je gegrilde witte asperges met salsa verde voor 2 personen:

  • Wachttijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 600 gr witte asperges
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 15 gr platte peterselie
  • 15 gr dille
  • 1 limoen
  • 1 tl (geroosterde) sesamolie
  • evt. 4 plakken rauwe ham

Zo maak je het

Asperges in de oven

Verwarm je oven voor op 150 graden. Schil de asperges en leg ze op een groot stuk aluminiumfolie, met de glimmende kant naar de asperges, en dus de matte kant buiten. Besprenkel de asperges met 1 el extra vierge olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper naar smaak. Vouw de folie dicht over de asperges en zorg dat er geen gaatjes meer zijn. Leg het pakketje 30 minuten in de oven.

Salsa verde maken

Snijd voor de salsa verde de kruiden grof en doe ze in de fooodprocessor of het hakmolentje van de staafmixer. Rasp de schil van de limoen erboven. Doe er 2 eetlepels van de olijfolie bij, plus de sesamolie. Maal het geheel tot een gladde saus. Voeg zo nodig ook de laatste lepel olijfolie toe. Proef, en maak op smaak met zout en peper, en als je wilt wat limoensap.

Tot hier kun je dit gerecht overigens makkelijk voorbereiden. Dan laat je de asperges uit de oven gewoon afkoelen, waarna je ze grilt.

Asperges grillen

Haal de asperges uit de oven en vouw het pakketje voorzichtig open. Verhit je grillpan tot hij loeiheet is, dat duurt al gauw een paar minuten. De asperges zijn als het goed is een beetje vettig, dus je hoeft ze niet in te vetten. Grill de witte asperges in porties tot ze mooie donkere grillstrepen hebben.

Als je de ham gebruikt, grill de plakken dan kort in de hete grillpan, tot ze lichte strepen hebben.

Serveer de asperges met de salsa verde en bijvoorbeeld mooi, stevig brood.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 27 april 2018

Over Em's Real Food

Ik kom vaak laat thuis, maar dat betekent niet dat mijn eten kant-en-klaar is. Ik kook graag, vaak en veel. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply