Gegrilde witte asperges met salsa verde

Gegrilde witte asperges met salsa verde

Mijn recept voor gegrilde witte asperges met salsa verde is eenvoudig, snel en geeft je asperges een ongelooflijk volle en diepe smaak!

Gegrilde witte asperges? Zelfs bij “mijn” aspergeboerderij hadden ze daar nog nooit van gehoord. Ik ook niet, tot ik er een recept voor tegenkwam in het fan-tast-tische kookboek TLV van Jigal Krant. Ik vond het een bizar concept, maar het idee dat je hiermee een supergeconcentreerde aspergesmaak krijgt, trok me over de streep.

Gegrilde witte asperges met salsa verde

Dat bleek terecht: gegrilde witte asperges megalekker! Een volle aspergesmaak, gecombineerd met een stoere grillsmaak. Op deze manier kunnen witte asperges opeens tegen pittige smaken op.

UPDATE: dit recept is in 2021 bijgewerkt met nieuwe foto’s.

Witte asperges grillen

Jigal maakt bij zijn asperges tijmschoeg (een pittige saus) en pitacroutons, maar ik deed het – uiteraard – iets anders. Ook de bereiding heb ik iets aangepast. In de vorige versie van het recept serveerde ik hier gegrilde ham bij, maar dat is eigenlijk zonde. Daarmee is dit gerecht bovedienvegan.

Gegrilde witte asperges met salsa verde

Anders dan groene asperges, die je als ze dun genoeg zijn zelfs rauw kunt eten, moet je de witte asperges voorgaren voor je ze grilt. Tenzij je héle dunnetjes gebruikt, maar dat is weer een crime om te schillen. Ik gaar de asperges voor in de oven op 150 graden, gewoon als ik ook iets anders maak. Brownies bijvoorbeeld.

Gegrilde witte asperges

Zorg overigens dat ze asperges die je gebruikt niet te lang zijn, dan krijg je ruzie met je grillpan. Of je moet ze halveren natuurlijk, of op de barbecue gooien! Wat mijn vaste aspergeboer als “kneusjes” verkoopt was precies de goede maat voor mijn grillpan trouwens.

Gebruik de beste asperges en de beste olijfolie die je kunt vinden. Door het voorstomen en grillen wordt de smaak van de asperges en de olie steeds intenser, in plaats van verdund, zoals wanneer je ze kookt. Hoe beter de smaak aan het begin dus is, hoe beter het resultaat.

Gegrilde witte asperges met salsa verde

In de eerdere versie van dit recept maakte ik de salsa verde met peterselie en dille. Heel lekker en verfijnd, maar in de loop der jaren heb ik ontdekt dat een salsa verde met munt hier ook heerlijk bij is.

Dat lijkt misschien heel heftig bij witte asperges, maar gegrilde witte asperges kunnen dat echt prima hebben!

Zo maak je gegrilde witte asperges met salsa verde voor 2 personen:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 600 gr witte asperges
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 15 gr platte peterselie
  • 1o gr munt of 15 gr dille
  • 1 limoen
  • 1 tl (geroosterde) sesamolie

Zo maak je het

Asperges in de oven

Verwarm je oven voor op 150 graden. Schil de asperges en leg ze op een groot stuk aluminiumfolie, met de glimmende kant naar de asperges, en dus de matte kant buiten. Besprenkel de asperges met 1 el extra vierge olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen peper naar smaak. Vouw de folie dicht over de asperges en zorg dat er geen gaatjes meer zijn. Leg het pakketje 30 minuten in de oven.

Salsa verde maken

Snijd voor de salsa verde de kruiden grof en doe ze in de fooodprocessor of het hakmolentje van de staafmixer. Rasp de schil van de limoen erboven. Doe er 3 eetlepels van de olijfolie bij, plus de sesamolie en het sap van een halve limoen. Maal het geheel tot een gladde saus. Proef, en maak op smaak met zout en peper, en als je wilt wat meer limoensap.

Tot hier kun je dit gerecht overigens makkelijk voorbereiden. Dan laat je de asperges uit de oven gewoon afkoelen, waarna je ze grilt.

Asperges grillen

Haal de asperges uit de oven en vouw het pakketje voorzichtig open. Verhit je grillpan tot hij loeiheet is, dat duurt al gauw een paar minuten. De asperges zijn als het goed is een beetje vettig, dus je hoeft ze niet in te vetten. Grill de witte asperges in porties tot ze mooie donkere grillstrepen hebben.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.2 / 5. Aantal: 27

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt