Perzikroomijs met honing en lavendel

Zelf ijs maken

Sintcadeaus 2018

Ook al is het weer er niet helemaal naar, het is wel zomer, dus ik zie alle reden om zelf ijs te maken. Ik had immers ijs beloofd! Dat ijs maken deed ik tot voor kort met een van mijn ouders geleende ijsmachine, maar aangezien die de geest heeft gegeven, vond ik het tijd voor een nieuwe, eigen ijsmachine. Kookspullen shoppen, héél vervelend…. Nu staat onze mooie donkerrode Magimix Glacier (niet gesponsord!) dus vrijwel permanent te koelen in de vriezer, zodat er op ieder gewenst moment ijs gemaakt kan worden.

IJsmachine

Ik heb gekozen voor een niet-zelfvriezende ijsmachine, deels uit budgettair oogpunt, deels vanwege het feit dat mijn vriezer groot genoeg is om een ijsmachine te kunnen herbergen. Overigens is dit een vrij grote ijsmachine, de netto-inhoud is 900 ml. Hiervoor hadden we een ijsmachine van 500 ml, maar als je graag ijs maakt voor wanneer je eters krijgt, zoals ik, is een iets grotere wel fijner.

Perzikroomijs met honing en lavendel

IJsmachine kopen

Mocht je de aanschaf van een ijsmachine overwegen, dan zijn dit relevante factoren.  Je kunt ook eens op Marktplaats kijken, want de meeste ijsmachines leiden een sluimerend bestaan onder dikke lagen stof, en verschijnen daardoor tzt haast vanzelf op Marktplaats. Maar ja, een foodblogger die dol is op ijs moet natuurlijk een ijsmachine hebben…. En mijn Magimix is ook nog eens heel mooi rood. Hij past precies bij ons espressoapparaat :)

Maar uiteraard kun je ook zonder ijsmachine zelf ijs maken! Het is wel iets meer werk, maar laat dat je zeker niet tegenhouden, want ik ken maar weinig ijsmakers wiens ijs lekkerder is dan thuis gemaakt ijs!

Roomijs maken

Wat de smaak betreft: het is uiteraard belangrijk dat je ijs zoet genoeg is, maar ik vind zeker sorbetijs vaak veel te zoet smaken: meer suikersmaak dan fruitsmaak. Ik gebruik dan ook relatief weinig suiker in mijn ijs, maar natuurlijk staat het je vrij mee suiker te gebruiken. Een tip: hoe kouder iets is, hoe minder je het proeft, en dat geldt in sterkere mate voor suiker. Het nog niet bevroren mengsel moet dus sowieso te zoet zijn naar jouw smaak!

Meer zin in sorbet?

Je vindt hier ook aardbeiensorbet met basilicum en zwarte peper en komkommermuntsorbet.

 

Wachttijd: 2 uur
Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor 800 m perzikroomijs met honing en lavendel:

  • 4 rijpe platte (ook wel wilde) witte perziken
  • 300 ml ongeslagen slagroom
  • 100 ml halfvolle melk
  • 40 gr suiker
  • 2 eidooiers (de eiwitten kun je gebruiken voor bijvoorbeeld meringues, of een superhealthy ontbijtomelet)
  • 1 el honing
  • 1 takje lavendel, blaadjes fijngehakt
  • boter

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Perzikijs maken

Snijd de perziken in stukjes. Smelt een klont boter in een koekenpan en smoor daarin de stukjes perzik gedurende 8-10 minuten. Doe ondertussen de suiker, room, melk en fijngehakte lavendelblaadjes in een steelpan. Klop in een kom de eidooiers schuimig.

Pureer de perziken in een maatbeker. Verwarm het roommengsel tot tegen het kookpunt. Schep dan, terwijl je de eidooiers met een garde klopt, enkele soeplepels heet roommengsel bij de eidooiers. Giet dan het eiermengsel bij de hete room en zet de pan terug op het vuur.

Roomijs maken

Roer (niet kloppen!) het mengsel op laag vuur, tot het begint in te dikken. Giet de crème anglaise bij de perziken, roer het geheel goed om, zet de maatbeker in de koelkast en laat het mengsel terugkoelen tot koelkasttemperatuur.

Maak van dit mengsel ijs volgens de instructies van je ijsmachine. Geen ijsmachine? Geen punt! Doe het mengsel dan in een diepvriesdoos, zet die in de vriezer en klop het mengsel gedurende 2-4 uur iedere 20 minuten om met een vork.

Perzikroomijs met honing en lavendel

Variëren met perzikroomijs

  • Maak van (diepvries)frambozen een simpele coulis door de frambozen met een beetje water en suiker naar smaak stuk te koken en door een zeef te roeren. Giet de coulis over het ijs, dan heb je pêche melba glacée!
  • Voeg aan het ijs 4 el bubbelwijn toe voor Bellini-ijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.