Perzikijs met lavendel

Perzikijs met lavendel

Zelf ijs maken is makkelijker dan het lijkt! Dit perzikijs met lavendel is heerlijk romig. Het duurt even om te maken, maar het is het waard!

UPDATE: Ik heb dit perzikijs met lavendel in 2021 van long overdue nieuwe foto’s voorzien. Want WAUW, wat is dit ijs nog steeds belachelijk lekker!

Perzikijs met lavendel

Zelf ijs maken

Ook al is het weer er niet helemaal naar, het is wel zomer, dus ik zie alle reden om zelf ijs te maken. Ik had immers ijs beloofd! Dat ijs maken deed ik tot voor kort met een van mijn ouders geleende ijsmachine, maar aangezien die de geest heeft gegeven, vond ik het tijd voor een nieuwe, eigen ijsmachine.

Kookspullen shoppen, héél vervelend…. Nu staat onze mooie donkerrode Magimix Glacier (niet gesponsord!) dus vrijwel permanent te koelen in de vriezer, zodat er op ieder gewenst moment ijs gemaakt kan worden.

IJsmachine

Ik heb gekozen voor een niet-zelfvriezende ijsmachine, deels uit budgettair oogpunt, deels vanwege het feit dat mijn vriezer groot genoeg is om een ijsmachine te kunnen herbergen. Overigens is dit een vrij grote ijsmachine, de netto-inhoud is 900 ml. Hiervoor hadden we een ijsmachine van 500 ml, maar als je graag ijs maakt voor wanneer je eters krijgt, zoals ik, is een iets grotere wel fijner.

IJsmachine kopen

Mocht je de aanschaf van een ijsmachine overwegen, dan zijn dit relevante factoren.  Je kunt ook eens op Marktplaats kijken, want de meeste ijsmachines leiden een sluimerend bestaan onder dikke lagen stof, en verschijnen daardoor tzt haast vanzelf op Marktplaats. Maar ja, een foodblogger die dol is op ijs moet natuurlijk een ijsmachine hebben…. En mijn Magimix is ook nog eens heel mooi rood. Hij past precies bij ons espressoapparaat :)

Maar uiteraard kun je ook zonder ijsmachine zelf ijs maken! Het is wel iets meer werk, maar laat dat je zeker niet tegenhouden, want ik ken maar weinig ijsmakers wiens ijs lekkerder is dan thuis gemaakt ijs.

Perzikroomijs met lavendel

In dit perzikroomijs gaan 2 lavendelbloemen. Daarmee bedoel ik niet 2 van die paarse bolletjes, maar twee van zulke “aren”.

Perzikijs met lavendel

Voor het maken van het ijs gebruik je twee eidooiers. De eiwitten wordt niet gebruikt in dit recept. Die kun je invriezen om op een later moment te gebruiken, bijvoorbeeld in granola.

Roomijs maken

Wat de smaak betreft: het is uiteraard belangrijk dat je ijs zoet genoeg is, maar ik vind zeker sorbetijs vaak veel te zoet smaken: meer suikersmaak dan fruitsmaak. Ik gebruik dan ook relatief weinig suiker in mijn ijs, maar natuurlijk staat het je vrij mee suiker te gebruiken.

Een tip: hoe kouder iets is, hoe minder je het proeft, en dat geldt in sterkere mate voor suiker. Het nog niet bevroren mengsel moet dus sowieso te zoet zijn naar jouw smaak!

Meer zin in sorbet?

Je vindt hier ook aardbeiensorbet met zwarte peper en komkommermuntsorbet.

Zo maak je 800 ml perzikroomijs met honing en lavendel:

  • Wachttijd: 2 uur
  • Kooktijd: 40 minuten
  • 4 rijpe platte (ook wel wilde) witte perziken
  • 10 gr roomboter
  • 2 tl vers citroensap
  • 300 ml ongeslagen slagroom
  • 100 ml melk
  • 40 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 2 lavendelbloemen

Zo maak je het

Perzikijs maken

Snijd de perziken in stukjes. Smelt de boter in een koekenpan en smoor daarin de stukjes perzik gedurende 8-10 minuten. Haal de perziken van het vuur wanneer ze helemaal zacht zijn en roer het citroensap er doorheen. Pureer de perziken daarna in een maatbeker.

Heb je wat hardere perziken, dan is het handig om 50 ml water aan je perziken toe te voegen, dan worden ze zachter.

Ris ondertussen de lavendelbloemetjes van de aren en doe ze met de suiker, room en melk in een steelpan. Klop in een kom de eidooiers schuimig.

Verwarm het roommengsel tot het net kookt. Draai dan het vuur uit. Schep vervolgens , terwijl je de eidooiers met een garde klopt, enkele soeplepels heet roommengsel bij de eidooiers. Giet dan het eiermengsel bij de hete room en zet het vuur zachtjes aan

Roomijs maken

Roer (niet kloppen!) het mengsel op laag vuur, tot het begint in te dikken. Dit duurt ongeveer 5 minuten en gaat het makkelijkst met een siliconen spatel.

Giet de custard bij de perziken in de maatbeker, roer het geheel goed om, zet de maatbeker in de koelkast en laat het mengsel terug koelen tot het ijskoud is.

Maak van dit mengsel ijs volgens de instructies van je ijsmachine. Geen ijsmachine? Geen punt! Doe het mengsel dan in een diepvriesdoos, zet die in de vriezer en klop het mengsel gedurende 2-4 uur iedere 20 minuten om met een vork.

P.S. De link naar bol in dit artikel is een affiliate link. Als jij via deze link iets koopt, kost het jou niets extra, maar krijg ik wel een klein percentage commissie. Daar maak je me dus erg blij mee!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt