UPDATE: ik heb dit recept in 2021 voorzien van nieuwe foto’s én de kastanje panna cotta met frambozen toegevoegd aan mijn kerstmenu voor 2021!
Dit recept voor panna cotta met crème de marrons en frambozen zette ik een paar jaar geleden online. Inmiddels heb ik het nog een aantal keer gemaakt, en het blijft heerlijk. Door de combinatie van de winterse, aardse crème de marrons en de zomerse, frisse frambozen, is dit dessert jaarrond een favoriet op tafel.
Panna cotta met frambozen
Buiten het seizoen maak je dit natuurlijk met diepvriesframbozen. Sterker nog, ook dit keer gebruikte ik voor de panna cotta zelf geen verse frambozen, maar natuurlijk wel voor ernaast. Frambozensorbetijs is hier ook heerlijk bij. Door met meerdere laagjes te werken, krijg je een prachtig toetje.
Kastanje panna cotta
De combinatie van smaken heb ik “ontdekt” in Luxemburg, waar ik om “inhoud van koelkast”-technische redenen in het eerste weekend ter plaatse ontbeet met fromage blanc met crème de marrons en frambozen.
Dat bleek een combinatie to die for: romig en vol door de fromage blanc, zoet en aards door de crème de marrons en fris en koel door de frambozen, en dat alles nog met een gezellig gemarmerd effect ook. Als je dus crème de marrons en frambozen over hebt, heb je ook een heerlijke ontbijtje in het vooruitzicht.
Panna cotta maken
Ik serveer mijn kastanje panna cotta net zoals mijn cheesecake panna cotta het liefste in glazen, zodat je de prachtige laagjes goed kunt zien. Ik heb hier kleine whiskyglazen gebruikt.
De crème de marrons koop ik altijd in potten in de Franse supermarkt. In Nederland kun je het online vinden. Ik bedoel overigens de zoete crème de marrons, en niet de ongezoete puree de marrons.
Zo maak je kastanje panna cotta met frambozen:
- Wachttijd: 4 uur
- Kooktijd: 20 minuten
- 100 ml volle melk
- 100 ml ongeslagen slagroom
- 20 gram suiker
- 2 blaadjes gelatine
- 2 el crème de marrons
- 100 gr diepvriesframbozen
- Ter garnering: verse frambozen en poedersuiker
Zo maak je het
Week 1 blaadje gelatine vijf minuten in koud water. Verwarm ondertussen in een steelpannetje de room en de melk met de suiker en de crème de marrons tot tegen het kookpunt.
Romige kastanje panna cotta
Knijp de gelatine uit en roer door de warme room tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel rustig afkoelen terwijl je af en toe roert. Giet het mengsel wanneer het op kamertemperatuur is in een maatbeker met een tuit, zodat je de room gemakkelijk kunt verdelen.
Zet 2 mooie glazen klaar. Verdeel de room over de glazen. Zet de glazen vervolgens in de koelkast en laat de kastanje panna cotta minimaal 2 uur opstijven.
Panna cotta in laagjes
Week aan het einde van de wachttijd het andere blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Prak de ontdooide frambozen fijn en verhit 1 el van de frambozen met 1 el water 1 minuut op vol vermogen in de magnetron.
Roer de geweekte gelatine door het hete frambozenmengsel. Roer daarna het warme mengsel door de overige geprakte frambozen. Verdeel het frambozenmengsel over de glaasjes panna cotta. Laat de kastanje panna cotta nogmaals minimaal 2 uur opstijven.
Garneer de kastanje panna cotta vlak voor het serveren met verse frambozen. Zeef er als je wilt nog wat poedersuiker overheen.
[…] is bovendien heerlijk als dessertwijn, bijvoorbeeld bij chocoladetaartjes, affogato of een panna cotta met frambozen. Hij gaat ook opvallend goed samen met kruidnoten! Brachetto is trouwens ook de naam van de […]