Eenvoudige spanakopita van snijbiet

Spanakopita van snijbiet

Degenen die mij al wat langer volgen, weten wel dat ik niet dol ben op enorme porties bladgroenten. Met andijviesalade doe je mij geen plezier, gewokte snijbiet eet ik doorgaans met lange tanden en spinazie zal ik niet snel zelf kopen. Maar ja, met een dreumes die ik graag het goede voorbeeld geef en een groentetas waar toch regelmatig zulk gebladerte in zit, ligt er toch regelmatig bladgroente op mijn bord. Dat leidde eerder al tot andijvieclafoutis, chili met andijvie en lasagna met andijvie of snijbiet, en dit keer tot spanakopita van snijbiet.

Griekse spanakopita

Spanakopita is een bekend Grieks gerecht, spinazietaart van filodeeg met feta, vaak met dille en (bos)ui. Aangezien spinazie en snijbiet erg op elkaar lijken en ik weer eens van een bos snijbiet af wilde, besloot ik te proberen of ik een eenvoudige spanakopita van snijbiet kon maken. Dat lukte erg goed: op deze manier lusten mr. Em en ik wel snijbiet, graag zelfs!

Envoudige spanakopita

Door het gebruik van filodeeg uit de vriezer en doordat ik niet superveel ingrediënten gebruik, is dit gerecht eenvoudig te bereiden. Maak je geen zorgen over filodeeg verwerken! Er gaan een boel spookverhalen rond, maar in dit recept is een scheurtje hier of daar geen enkel probleem. Bovendien verwerk je het deeg zo snel, dat het de kans niet heeft om te scheuren.

Het is handig om het pakje filodeeg de avond voor je de spanakopita wilt eten alvast in de koelkast te leggen. Op die manier kan het deeg rustig ontdooien, en verklein je de kans op aan elkaar plakkende deegvellen.

Liever spinazie? Dat kan natuurlijk ook! Kleine blaadjes spinazie hoef je niet eens te snijden, grote bladeren of wilde spinazie wel.

Voor een beetje frisheid in je spanakopita is het lekker om in plaats van gewone zwarte peper eens citroenpeper van Jonnie Boer te gebruiken. Geen spon, ik ben enorm fan van deze peper en kieper hem overal op en in.

Wachttijd: 25 minuten
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor spanakopita van snijbiet voor 2 personen:

  • 400 gr snijbiet
  • 2 eieren
  • 100 gr feta
  • 1 tl gedroogde kruiden (oregano, munt, salie, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden of een mengsel daarvan)
  • 5 vellen filodeeg (1 plastic pakje uit een diepvriesdoos)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el polenta of paneermeel
  • 1,5 tl sesamzaad

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 reacties) Loading...

Snelle spanakopita

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de vellen filodeeg als je dat nog niet hebt gedaan. Was de snijbiet en snijd hem in repen. Wok de snijbiet op hoog vuur in een drupje olie en met een klein snufje zout. Zorg dat het meeste vocht eruit is. Laat de snijbiet iets afkoelen. Kluts ondertussen in een kom de eieren los. Verkruimel de feta erboven en doe er de kruiden, plus zout en (citroen)peper naar smaak bij.

Spanakopita maken

Roer dan de snijbiet door het eiermengsel. Kwast vervolgens een taartvorm lichtjes in met olijfolie.Leg er een vel filodeeg in, met 3 punten net buiten boord. Vet dat vel weer in en leg er een tweede vel iets verspringend op. Kwast ook dat vel weer in en leg er een derde vel zo op dat je “rond” bent ( de andere twee vellen zijn voor de bovenkant). Als het nodig is, kan je het deeg nu nog iets verschikken.

Zelfgemaakte spanakopita

Bestrooi de bodem van de spanakopita met polenta of paneermeel. Verdeel dan het snijbietmengsel over de vorm. Leg er een vel filodeeg bovenop. Kwast het vel lichtjes in met olie en strooi er een halve theelepel sesamzaadjes over. Leg het laatste vel filodeeg iets verspringend bovenop en kwast ook dit in met olie. Strooi hier weer een halve theelepel sesamzaadjes over.

Vouw dan alle punten filodeeg van de onderkant over de bovenkant heen, zodat je de spanakopita dichtmaakt. Kwast de punten in met olijfolie en strooi de resterende sesamzaadjes overal waar nog geen sesamzaad zit. Bak de spanakopita in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.