Hoewel ik best graag andijvie en snijbiet lust, heb ik er eigenlijk maar weinig recepten voor op de site staan. Hier en hier zie je dat ik het eigenlijk best vaak eet, maar vaak volgens recept van een ander. Of bijvoorbeeld als klassieke stamppot. Nu vind ik andijvie, snijbiet, zilverstelen, spinazie en vergelijkbaar gebladerte over het algemeen niet zo inspirerend. Het wordt altijd lekker als je het even wokt met knoflook en rode peper, maar ook dat kan behoorlijk gaan vervelen.
Lasagne met andijvie
Daarom bedacht ik een lasagne met andijvie (of snijbiet). Net als in de chili en de clafoutis met andijvie verwerk je hiermee in één klap een hele krop, zodat je een enorme bak groenten binnen krijgt. De lasagne krijgt een heerlijk bittertje, en door de saus te pureren zorg je voor een heerlijke textuur in je lasagne. Ik heb het recept zowel met andijvie als met snijbiet geprobeerd en beide varianten waren heerlijk!
Daarom bedacht ik een lasagne met andijvie (of snijbiet). Net als in de chili en de clafoutis met andijvie verwerk je hiermee in één klap een hele krop, zodat je een enorme bak groenten binnen krijgt. De lasagne krijgt een heerlijk bittertje, en door de saus te pureren zorg je voor een heerlijke textuur in je lasagne. Ik heb het recept zowel met andijvie als met snijbiet geprobeerd en beide varianten waren heerlijk!
Door de toevoeging van gedroogde tomaten, kappertjes en olijven wordt de saus heerlijk hartig. Ricotta zorgt voor een romige lasagne en mozzarella voor een knapperige bovenkant. Dit recept is voldoende voor een flinke schaal lasagne: voldoende voor 4 personen als je er een salade bij serveert. Wij aten hem na een dag klussen met zijn tweeën leeg.
Zo maak je lasagne met andijvie voor 2-4 personen:
- Wachttijd: 35 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 el kappertjes
- 3 el groene olijven
- 5 zongedroogde tomaten
- 1 krop andijvie (ca. 600 gr), of 600 gr snijbiet
- 700 gr (1 glazen fles) passata
- lasagnebladen (ik kies altijd voor een merk met eieren erin, dat geeft een betere textuur)
- 100 gr ricotta
- 200 gr mozzarella (1 maxi mozzarella)
Zo maak je het
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de gedroogde tomaten grof. Was de andijvie en snijd die in grove repen.
Verhit een braadpan of hapjespan op middelhoog vuur met een flinke scheut neutrale olijfolie. Fruit hierin de uien op rustig vuur tot ze glazig zien. Voeg dan de knoflook toe. Bak mee tot die begint te geuren.
Lasagne met andijvie maken
Voeg de kappertjes, de olijven en de gedroogde tomaten toe en bak mee tot ook die beginnen te geuren. Doe dan de andijvie of snijbiet in delen in de pan, laat tussendoor telkens slinken. Doe als alle groente geslonken is de passata in de pan. Pureer de saus tot een redelijk gladde massa. Het hoeft geen soep te worden, het gaat er maar om dat alle slieren andijvie of snijbiet verdwenen zijn.
Lasagne met zelfgemaakte saus
Laat de saus vervolgens op laag vuur even pruttelen, tot de saus wat dikker is geworden. Dat duurt ongeveer een kwartier. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
Begin in de schaal met een laagje saus. Leg hier een laagje bladen op, en maak zo zoveel laagjes als je zelf wilt. Minder saus ertussen=meer laagjes.
Doe dan op de één na laatste laag bladen de ricotta. Meng er een beetje saus doorheen om een goede laag te maken. Leg hier de laatste laag bladen op en bedek met het laatste restje saus. Verdeel hier de mozzarella over, die je ter plekke scheurt.
Zelf lasagne maken
Bak de lasagne 35-40 minuten in de oven. Nu komt het moeilijkste deel: wachten. Lasagne snijden en serveren gaat véél beter als je hem na het bakken 10 minuten laat rusten. Daarna verbrand je ook niet meer bij elke hap je mond.
Sandra zegt
Heerlijke lasagne met een lekker, niet overheersend bittertje.
Bij mij was de bovenlaag een tikje nat, dus volgende keer proberen met een eitje (of twee) door de ricotta.
Emma van der Deijl zegt
Fijn dat je het zo lekker vond, ben benieuwd hoe het de volgende keer gaat!