Na mijn artikelen over verschillende andere bestemmingen kon een lijstje met mijn Leidse favorieten natuurlijk niet ontbreken! Al is het maar omdat ik regelmatig de vraag krijg waar je lekker, leuk en fijn kunt eten, drinken en slapen in Leiden.
Nu extra leuk, want reizen is sinds dit voorjaar niet meer zo vanzelfsprekend als het voorheen was. Alle reden dus om meer tripjes in eigen land te ondernemen. En neem van mij aan, Leiden is één van de leukste bestemmingen voor een stedentrip! Maar wat is er nou allemaal zo leuk in Leiden?
De mooiste gracht ter wereld
Niet alleen is Leiden ontzettend leuk en kun je hier heerlijk eten en veel doen (daarover later meer), Leiden is tevens het trotse thuis van de mooiste gracht ter wereld: het Rapenburg.
Romdom het Rapenburg vind je de mooie ouder Pieterswijk, met eindeloos veel straten en steegjes om te slenteren en te verdwalen.
Leuke weetjes over Leiden
Net als langs de grachten in Amsterdam staan aan het Rapenburg de mooiste herenhuizen van de stad. Daarnaast is bevinden zich hier verschillende gebouwen van de universiteit, waaronder het prachtige Academiegebouw.
In dit voormalige klooster vestigde zich in 1575 de universiteit (zie meer hieronder) en werden de eerste jaren de colleges gegeven. Nog altijd is het gebouw bij de universiteit in gebruik, zowel voor afstudeerceremonies als promoties. In 2009 mocht ik hier mijn bul in ontvangst nemen, en mijn handtekening zetten in misschien wel de bekendste ruimte van het gebouw: het zweetkamertje.
Hortus Botanicus Leiden
Direct achter het Academiegebouw ligt de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van West-Europa! Deze prachtige tuin is zeker een bezoekje waard. Je vindt hier onder meer een Japanse tuin (Leiden kent verrassend veel Japanse invloeden), de historische Clusiustuin, gemodelleerd naar hoe de Hortus er rond 1600 uitgezien meot hebben en allerlei kassen met tropische planten, waaronder de reuzenaronskelk Penisplant, op zijn Leids) en de Victoria Amazonica, met bladeren zo groot en sterk dat ze baby’s kunnen dragen.
Geschiedenis van Leiden
Leiden is ontstaan in de 11e eeuw, rondom een kunstmatige heuvel tussen twee armen van de Rijn: de Oude en de Nieuwe. Op die heuvel werd een burcht gebouwd (die staat er nog steeds), waaromheen zich een nederzetting vormde. Ook werd een kapel gebouwd, gewijd aan Petrus en Paulus. Langzaamaan groeide de nederzetting uit tot een stadje.
Nog steeds is het gebied tussen de Oude en de Nieuwe Rijn het hart van de stad. Langs de beide zijden van de Nieuwe Rijn vind je een eindeloze stroom fijne winkels en cafés. Hier wordt bovendien iedere zaterdag de gigantische markt gehouden.
Leidens Ontzet
Het meest bekend is Leiden om een paar (wapen)feiten. Ten eerste natuurlijk haar beleg en ontzet in de 80-jarige oorlog. Na en maanden durend beleg door de Spanjaarden, waarbij, zo vertelt de legende, burgemeester Van der Werff de inwoners zelfs zijn lichaam aanbood om op te eten, staken de Watergeuzen eind september 1574 de dijken in de omgeving door. De Spanjaarden sloegen op 2 oktober op de vlucht voor het water, met achterlating van een ketel hutspot. Op 3 oktober trokken de Watergeuzen met haring en wittebrood de stad binnen en de rest is geschiedenis!
Universiteit Leiden
Als dank voor haar moed ontving Leiden in 1575 van Willem van Oranje haar universiteit. Het motto van de universiteit luidt al sinds dat moment Praesidium Libertatis: bolwerk van vrijheid. Dat je dat niet te licht moet opvatten, blijkt wel uit de protestrede van Rudolph Cleveringa in de Tweede Wereldoorlog. En de universiteit is altijd een bekende gebleven: zo’n 100 jaar geleden werkten de bekendste wetenschappers van hun tijd in Leiden, tot en met Einstein aan toe.
Pilgrims in Leiden
Maar Leiden heeft op meer momenten een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Zo woonden de Pilgrims, een groep Puriteinse christenen op de vlucht uit Engeland, enkele jaren in Leiden. Na die tijd vertrokken ze naar Amerika, waar ze de stichters werden van de Verenigde Staten. Dit jaar is hun afvaart 400 jaar geleden. Daarbij wordt uiteraard uitgebreid stilgestaan.
Rembrandt en Leiden
De beroemdste zoon van Leiden wordt meestal aan Amsterdam verbonden, maar hij is toch écht hier geboren: Rembrandt. Ook zijn schooltijd bracht Rembrandt in Leiden door, o.a. aan de Latijnse School, het huidige Stedelijk Gymnasium. Die school heeft trouwens een rijke geschiedenis, die in een rechte lijn loopt van vóór 1323 tot nu. Door die lange geschiedenis heeft de school ontelbaar veel bekende oud-leerlingen, van Rembrandt en Willem van Oranje-Nassau tot Jochem Myjer en Armin van Buuren. Ik heb er zelf trouwens ook zes heerlijke jaren doorgebracht.
Meer lezen?
Meer lezen over de geschiedenis van Leiden? Ik ben persoonlijk erg gecharmeerd van de wijze waarop Jeroen Windmeijer fictie en de geschiedenis van de stad met elkaar verweeft in zijn boeken (gesponsorde link).
Laat hier weten wat je er van vindt