5x het lekkerste ontbijt en de beste koffie in Leiden

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Op heel veel plekken in Leiden kun je (lekker vroeg) terecht voor ontbijt en koffie! In een serie over Leiden mag een artikel daarover dan ook niet ontbreken. Begin 2023 heb ik dit artikel van een update voorzien.

Koffie en ontbijt bij Borgman&Borgman

Mijn vaste, favoriete stek voor koffie en ontbijt is al jaren Borgman & Borgman, de enige koffiebranderij van de stad. Niet alleen mijn favoriet trouwens, als ik aan mijn kinderen vraag waar ze heen willen in de stad, is het antwoord áltijd “meneer Borgman”.

Koffie ontbijt Borgman Leiden

Niet zo gek, want naast de beste koffie van de stad hebben ze hier heerlijke taart en broodjes, fijne andere drankjes en een prettige, chille sfeer! De ginger crunch is onze go-to taart hier.

Tot voor kort brandden vader en zoon Borgman hier bovendien middenin de zaak hun eigen koffiebonen, maar de branderij zit inmiddels om de hoek. Hun heerlijke koffiebonen kun je ook mee naar huis nemen.

Heb je trek in een stevig ontbijtje, dan kun je hier onder meer kiezen uit een perfecte granola met yoghurt en fruit, bananenbrood met huisgemaakte amandelpasta en in het weekend pasteis de nata! Wil je aan het werk? Parkeer dan je laptop aan de bar en geniet van een heerlijk werkontbijt.

Koffie ontbijt Borgman Leiden

Ontbijt bij Bar Lokaal

Wil je helemaal los met je ontbijt, ga dan naar Bar Lokaal. Van pancakes tot shakshuka, hier hebben ze werkelijk alles wat je maar kunt bedenken. Het Israëlische ontbijt en de eggs Benedict zijn geweldig. De koffie die ze serveren komt van Borgman & Borgman en werkelijk ieder gerecht is hier heerlijk. Ze hebben hier trouwens ook hele fijne, verrassende drankjes!

Ontbijt koffie Leiden Bar Lokaal

Frans ontbijt in Leiden

In de zomer is het piepkleine terrasje van de Franse bakker Mamie Gourmande een goede plek voor een snel ontbijt: de beste viennoiseries van Nederland, met prima koffie.

Ontbijt Leiden Mamie Gourmande

De croissants en pains au chocolat zijn uitmuntend, maar wil je jezelf écht verwennen, kies dan voor de amandelcroissant. Mensen komen van heinde en verre (denk, een half uur enkele reis) voor de amandelcroissants van Mamie.

Amandelcroissant ontbijt

Liever thee?

Schuin tegenover Borgman & Borgman vind je Exclusivithee, een kleine winkel waar ze de heerlijke theeën van het merk Mariage Frères verkopen. Daar kan ik als francofiel natuurlijk niet omheen. Als ontbijt serveren ze hier onder andere croissants van Mamie Gourmande, voor een complete Franse ervaring!

Ontbijt van de Stadsbakkerij

In de Pieterswijk vind je Stadsbakkerij Water & Bloem, de enige zuurdesembakkerij van Leiden. Hier kun je waanzinnige kaneelbroodjes en kardemombroodjes halen, maar je kunt ook even blijven en er een kopje koffie bij drinken aan de bar. Wat je ook doet, meteen een desembrood meenemen als je er toch bent, is een aanrader!

Koffie Leiden
Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt