Mijn 30 (!) favoriete adressen om te winkelen in Leiden

Sinds een paar jaar wordt er in Leiden hard gewerkt om winkelen Leiden nog leuker te maken. Waar vroeger de Haarlemmerstraat het voornaamste winkelgebied was, is met de aanleg van een compleet nieuwe steeg (!) het voetgangersgebied met winkels een flink stuk groter geworden. In de Haarlemmerstraat, Catharinasteeg, Aalmarkt en Breestraat vind je alle grote ketens en nog veel meer winkels.

Gelukkig heeft Leiden ook een heleboel unieke winkeltjes, die ik natuurlijk graag met je deel. Alles om shoppen in Leiden voor jou net zo leuk te maken als voor mij!

Kleding en accessoires winkelen in Leiden

De meeste van mijn favorieten kledingzaken vind je rondom de Nieuwe Rijn.

Own & Club zit er nog niet zo lang, en heeft geweldige merken, zoals Xirena, Samsoe Samsoe, American Vintage en Designers Society. Hoogzwanger scharrelde ik hier rond om alvast ideeën op te doen voor na bevalling.

Voor de etalage van Antraciet sta ik ook regelmatig naar binnen de loeren, want ook daar hebben ze de prachtigste kleding, schoenen en accessoires.

Vlak naast Antraciet ligt Lucies, een klein winkeltje gevuld met prachtige sieraden, én spullen om zelf sieraden te maken. Zo maakte ik zelf borstvoedingsarmbandjes, en kocht ik voor erbij nog twee Leidse Liefjes.

Winkelen in Leiden

Om de hoek bij Antraciet en Lucies vind je Nikki & Lisa, propvol met leuke kleding en schattige sieraden.

In de Doezastraat bevindt zich Pardoeza, een conceptstore waar van alles wordt verkocht, van Savon de Marseille tot kleding van o.a. POM Amsterdam (favo!) en Circle of Trust.

In de Breestraat, iets verderop zit Comtesse. Deze winkel is gespecialiseerd in lederwaren, dus hier vind je onder meer prachtige portemonnees en tassen.

Iets verderop zit Swan Store, een concept store met een heel divers aanbod: kleding, sieraden, tassen, prints, kussens, lampen, en nog veel meer.

Op zoek naar kinderkleding? Sla dan zeker Tokkelientje op de Hoge Woerd niet over! Mooie merken voor kinderen van 0 tot 16 jaar.

Leiden

In en om het huis

Ook voor in en om het huis is het in Leiden heerlijk winkelen. Mijn favoriete winkel hiervoor is Van Manen aan tafel. Servies, tafel- en keukenlinnen, kookgerei, brood van het Vlaamsch Broodhuys en zelfs Happy Socks: hier vind je het allemaal. Een flink deel van mijn fotoprops komt hier vandaan, maar misschien wel mijn favoriet uit deze winkel zijn de Linum ovenwanten.

Niet de meest originele keuze, maar wel één van de fijnste winkels van de stad: Dille & Kamille. Deze vestiging is groot en lekker ruim opgezet. Een rondje winkelen in Leiden is voor mij niet compleet zonder een stop hier.

Ben je op zoek naar bijzondere planten, sla dan zeker de winkel van de Hortus niet over. Hier vind je exotische planten, zaden en bollen van over de hele wereld. De winkel is overigens gratis toegankelijk en vormt tevens de toegang tot de Hortus.

In de mooie Burgsteeg vind je Pluum, een schattig winkeltje boordevol met de leukste spulletjes voor je huis.

In de Nieuwstraat, iets verderop, bevindt zich één van de twee vestigingen van designwinkel De Klare Lijn. De andere winkel vind je op de Nieuwe Rijn. Leuk feitje: op Nieuwstraat 53A gingen mr. Em en ik in 2008 samenwonen, achte grote witte deur in het gele gebouw. Dit was vroeger een ijsfabriek!

Aan de overkant van de Nieuwe Rijn, op de Botermarkt, vind je Skyler. Van deze winkel vol leuks voor je huis word ik altijd ontzettend hebberig.

Iets verderop is de Kleine Planeet Kids Concept Store, vol met allerlei leuks en bijzonders voor kinderen. Van helemaal antroposofisch verantwoord tot superpraktisch.

Lekkers shoppen in Leiden

In een stad waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen en dineren, zal het niet verbazen dat je ook uitstekend terecht kunt voor lekkers om mee naar huis te nemen.

Ben je op zaterdag in Leiden? Dan kun je niet om de markt heen. Voor corona langs de hele Nieuwe Rijn, Vismarkt en Botermarkt, aan weerszijden van het water.

Winkelen in Leiden

Sinds een paar maanden is het food-gedeelte van de markt echter te vinden bij Molen de Valk en op de Beestenmarkt, beide vlak bij het station. eel Leidenaren en inwoners van de omliggende gemeenten slaan hier op zaterdag flink in. Sla zeker de haring van Atlantic niet over, die eindigt al jaren hoog of zelfs als eerste in de testen. De non-foodkramen vind je op de Hooglandse Kerkgracht, dichtbij de Nieuwe Rijn.

De lekkerste bonbons en chocolade van de stad vind je bij Soet Enso. Werkelijk alles wat ze hier maken is waanzinnig lekker. Neem vooral ook de pure frambozenbonbons en de theebonbons mee! De taartjes zijn trouwens ook fantastisch, dus als je in de gelegenheid bent om die mee te nemen, doe dat dan vooral. Ze zijn zo lekker dat wij ze onze bruidstaart hebben laten maken, en die voor ons vijfjarig huwelijk nog eens dunnetjes hebben overgedaan.

Soet Enso

De oudste winkel van Leiden vind je op de Hoge Woerd. Hier bevindt zich Het Klaverblad, een koffie- en theewinkel uit de VOC-tijd. Let vooral ook op het VOC-logo boven de deur! Als je op zoek bent naar bijzondere thee of koffie, slaag je hier gegarandeerd.

De lekkerste koffiebonen én granola van de stad om mee naar huis te nemen, koop je bij (daar zijn ze weer) Borgman & Borgman. Hier vind je ook allerlei gerei om de perfecte koffie mee te zetten.

Winkelen in Leiden

Iets verderop bevindt zich La Bordelaise: een fijne wijnhandel, waar bovendien bijzondere theesoorten worden verkocht.

Op de Groenhazengracht, naar verluidt de enige straat ter wereld die naar prostituees is vernoemd, én de Doezastraat, vind je Friese bakker Ús Bertus. Het suikerbrood is out of this world, en ook de Friese dumkes en de Friese pof zijn geweldig. Ook het desembrood is erg smakelijk.

Op het Gangetje vind je sinds kort La Cuisine de Mamie. Bij deze geweldige traiteur vind je heerlijke Franse maaltijden en lekker zoals vleeswaren en hartige macarons, maar ook verpakte lekkernijen, zoals mosterd met absinth, wijn en chips van Bon Chips Bon Goût.

Liever Italiaans? Op de Breestraat zit Pomino, een fijne Italiaanse delicatessenzaak. Heerlijke verse pasta’s, kazen, vleeswaren en droge waren. Absoluut een bezoek waard.

Boeken kopen in Leiden

Boeken heb je nu eenmaal nooit genoeg, en gelukkig vind je in Leiden meer dan genoeg boekwinkels. Het merendeel vind je aan de Breestraat.

Mijn persoonlijke favoriet is Kooyker. Na een verhuizing naar een paar panden verderop enkele jaren geleden is de winkel nu prachtig. Achterin staat een leestafel!

Verderop zit De Kler, waar je naast nieuwe boeken ook antiquarische boeken vindt, en prachtige pennen.

Daar tegenover bevindt zich de Mayflower Bookshop. Hier vind je een duizelingwekkend aantal Engelstalige boeken, waaronder ook veel vertaalde Nederlandse werken.

Op het Rapenburg vind je misschien wel de leukste boekwinkel van de stad: jeugdboekhandel Silvester. Hier heb ik als kind heel wat uren doorgebracht, en nog altijd kom ik hier graag.

Nog meer winkelen in Leiden

Nog meer winkelen? Dat kan natuurlijk. Doe je net als ik aan yoga, sla dan de Langebrug niet over. Hier vind je Yoga Specials, een kleine maar heel fijne winkel vol yogakleding en props.

Op de Nieuwe Rijn vind je vlak bij elkaar Babassu, een spa met een winkel vol heerlijke verzorgingsproducten, en Jut & Juul, een lifestylewinkel voor kinderen.

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt