Cheesecake met ricotta en citroen

Cheesecake met ricotta en citroen

Cheesecake zonder scheuren, die fris en licht is en ook nog makkelijk te maken? Yes please! Deze cheesecake maak je met ricotta en citroen.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor deze cheesecake precies was zoals ik hem wilde hebben. Wat mij betreft is citroen zo ongeveer een vereiste voor een cheesecake, maar van de bodem tot de ricotta was het een avontuur om dit exemplaar samen te stellen!

Cheesecake met ricotta en citroen

Lichte cheesecake

Voor mijn verjaardag kreeg ik het heerlijke boek Nothing Fancy van Alison Roman. Hier lees je er meer over. Daarin zag ik een recept voor een cheesecake met niet te veel vulling en een flinke snuf zout. Leek me heerlijk, maar ging even op de lange baan, want voor wie zou ik een hele 8-10-persoons cheesecake moeten maken?

Een paar weken later zag ik bij Francesca kookt een heerlijk uitziende cheesecake met ricotta en rabarber.

Cheesecake met ricotta en citroen

En toen, toen begon mijn hoofd te rinkelen als een kassa. Dat waren de vallende kwartjes. Als ik nou een variant op de bodem en de ricotta van Francesca en de lichtheid van Alison in één cheesecake zou kunnen vangen, dan had ik echt de lekkerste cheesecake ooit.

En zo geschiedde. Een cheesecake met ricotta en citroen. En aardbeien.

Makkelijke cheesecake

Makkelijk, en toch zonder scheuren. Zonder nacht in de koelkast. Barely zoet, maar echt een dessert. Lichter dan de drie recepten waarop dit recept gebaseerd heb, maar toch rijk van smaak.

Cheesecake met ricotta en citroen

Cheesecake met citroen en aardbeien

Door de combinatie van ricotta en crème fraîche is deze cheesecake heerlijk licht, zeker in combinatie met de citroen. Ik topte hem aardbeien die ik had laten trekken met wat suiker en citroenrasp, maar je zou ook voor limoncello kunnen kiezen. Of natuurlijk voor een andere soort fris fruit!

Zeg, wat doe je hier nog? Zou je niet eens gaan bakken?

Cheesecake met ricotta en citroen

Makkelijke cheesecake met ricotta

OK, voor je gaat: ik heb voor mijn cheesecake deze rechthoekige bakvorm van 35*10 cm gebruikt. Een ronde of vierkante vorm werkt natuurlijk ook. Kies dan voor een ronde springvorm van 20-22 cm of een vierkant vorm van 18*18. Een losse bodem is bovendien een vereiste.

Glutenvrije cheesecake

Wil je een glutenvrije cheesecake, vervang de bloem dan door glutenvrije bloem. Ik heb het zelf niet getest, maar ik denk dat rijstbloem of glutenvrije meelmix hier prima werken.

Zo maak je 1 cheesecake met citroen, ricotta en aardbeien:

 • Wachttijd: 2 uur 30 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten

  Voor de bodem van de cheesecake

 • 60 gr roomboter
 • 40 gr kristalsuiker
 • 60 gr amandelmeel
 • 60 gr bloem
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl geraspte citroenschil
 • snuf zout
 • bakspray
 • Voor de vulling

 • 200 gr ricotta
 • 125 gr crème fraîche
 • 75 gr lemon curd
 • 25 gr suiker
 • 2 eieren
 • Voor de topping

 • 150 gr aardbeien
 • 2 tl kristalsuiker
 • 1/2 tl geraspte citroenschil

Zo maak je het

De bodem van je cheesecake

Verwarm de oven voor op 160 graden. Let op: gebruik de conventionele stand, NIET de hete lucht.

Smelt voor de bodem de boter. Doe ondertussen de suiker, het amandelmeel, de bloem, het vanille-extract en de citroenschil in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en roer het geheel om tot het eruit ziet als nat zand.

Spuit de bakvorm grondig in met bakspray. Verdeel de bodem gelijkmatig over de bakvorm en druk grondig aan. Bak de bodem 10 minuten, tot de randjes iets beginnen te kleuren. Haal dan de bodem uit de oven.

Cheesecake van ricotta

Klop voor de vulling de ricotta met de crème fraîche, lemon curd en suiker helemaal glad. Wanneer je een glad, romig geheel heb, klop je de eieren er doorheen. Stop met kloppen zodra het mengsel helemaal glad is.

Tik dan met de kom een paar keer op het aanrecht, zodat er alvast wat luchtbellen uit de vulling verdwijnen. Giet dan de vulling op de taartbodem. Doe dit voorzichtig, als het goed is komt de vorm vrij vol te zitten.

Cheesecake zonder scheuren

Tik de vorm ook een paar keer voorzichtig op het aanrecht. Zet de cheesecake in de oven en bak hem 25-35 minuten (dit hangt heel erg van je oven af), tot je cheesecake niet meer wiebelt als je tegen de vorm tikt met een pollepel.

Let bovendien goed op dat de cheesecake aan de randjes niet bruin wordt. Zet bij het eerste teken van bruinen de oven meteen uit!

Snijd ondertussen de aardbeien in stukjes. Doe de aardbeien met de suiker en de citroen in een kom en roer alles goed om. Laat de aardbeien vervolgens buiten de koelkast staan.

Zet wanneer de cheesecake zover is de oven uit en zet de deur op een kier, al dan niet met behulp van een pollepel tussen de deur. Laat de cheesecake zo 10 minuten afkoelen.

Door de cheesecake rustig te laten afkoelen, voorkom je scheuren. Haal na de 10 minuten de cheesecake uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer een uur. Zet de cheesecake dan nog een uur in de koelkast.

Daarna kun je de rand van de bakvorm als het goed is eenvoudig loshalen. Garneer de cheesecake met de citroenaardbeien (of ander fruit).

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt