Panna cotta met crème de marrons en frambozen

Dit recept voor panna cotta met crème de marrons en frambozen zette ik een paar jaar geleden online. Inmiddels heb ik het nog een aantal keer gemaakt, en het blijft heerlijk. Nu het frambozenseizoen ook nog eens voor de deur staat, leek dit met het uitgelezen moment om deze panna cotta met crème de marrons en frambozen weer eens in de spotlights te zetten. Door de combinatie van de winterse, aardse crème de marrons en de zomerse, frisse frambozen, is dit dessert jaarrond een favoriet op tafel.

Panna cotta met frambozen

Buiten het seizoen maak je dit natuurlijk met diepvriesframbozen. Sterker nog, ook dit keer gebruikte ik voor de panna cotta zelf geen verse frambozen, maar natuurlijk wel voor ernaast. Frambozensorbetijs is hier ook heerlijk bij. Door met meerdere laagjes te werken, krijg je een prachtig toetje.

Panna cotta met crème de marrons en frambozen

Frambozen en crème de marrons

De combinatie van smaken heb ik “ontdekt” in Luxemburg, waar ik om “inhoud van koelkast”-technische redenen in het eerste weekend ter plaatse ontbeet met fromage blanc met crème de marrons en frambozen. Dat bleek een combinatie to die for: romig en vol door de fromage blanc, zoet en aards door de crème de marrons en fris en koel door de frambozen, en dat alles nog met een gezellig gemarmerd effect ook. Als je dus crème de marrons en frambozen over hebt, heb je ook een heerlijke ontbijtje in het vooruitzicht.

Panna cotta maken

Ik gebruik metalen vormpjes met een inhoud van 100 ml. Als je die niet hebt, kun je uiteraard ook plastic bekertjes gebruiken. De crème de marrons koop ik altijd in Frankrijk, maar ook in Nederland kun je het bestellen. Ik bedoel overigens de zoete crème de marrons, en niet de ongezoete puree de marrons.

Zo maak je panna cotta met crème de marrons en frambozen voor 2 personen:

  • Wachttijd: 2 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 150 ml ongeslagen slagroom
  • 25 gram suiker
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 6 tl crème de marrons
  • 4 el frambozen

Zo maak je het

Ontdooi de frambozen en prak ze fijn. Week de gelatine vijf minuten in koud water. Verwarm ondertussen in een steelpannetje de room met de suiker tot tegen het kookpunt. Zet een bak koud water klaar waar je steelpan in past.

Knijp de gelatine uit en roer door de warme room tot de gelatine is opgelost. Zet de pan vervolgens in de bak koud water en laat al roerend afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het roommengsel vervolgens in een maatbeket met een tuit, zodat je de room gemakkelijk kunt verdelen.

Panna cotta in laagjes

Zet twee metalen vormpjes of plastic bekertjes klaar. Verdeel een kwart van het roommengsel over de vormpjes. Doe een halve theelepel crème de marrons in elk bekertje en verspreid dat met een prikker een beetje, zodat er geen klont op de bodem ligt. Doe vervolgens een theelepel framboos in elk vormpje en roer even lichtjes, zodat ook de frambozen zich verspreiden.

Zet de vormpjes in de koelkast en laat de room gedurende 15-20 minuten (het luistert niet heel nauw, kijk gewoon even wat je handig vindt) opstijven. Als je roommengsel in de wachttijd de stevig is geworden om te gieten, warm de room dan weer even op. Ik vind dit het makkelijkst om dat te doen in de magnetron, ongeveer 1 minuut op 360 watt.

Panna cotta met crème de marrons en frambozen

Verdeel over het eerste laagje panna cotta in elk vormpje een theelepel frambozen en een halve theelepel crème de marrons. Meng ze met een prikker en giet er weer een kwart van de room op. Zet de vormpjes terug in de koelkast en laat weer 15-20 minuten opstijven. Maak zo nog twee laagjes en laat de panna cotta vervolgens gedurende minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Panna cotta met crème de marrons en frambozen

Haal de vormpjes minimaal een kwartier voor je ze wilt serveren uit de koelkast. Als je zo ver bent, zet elk bekertje dan even (in eerste instantie niet langer dan 10 seconden, terug kan altijd nog) in een bak heet water, zodat de panna cotta loslaat, en stort op een bordje.

Serveer de panna cotta met verse frambozen, frambozensorbetijs of meer ontdooide frambozen in een glaasje.

Panna cotta met crème de marrons en frambozen

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 2 juni 2016

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply