Appelmuffins met gezouten karamel

Appelmuffins met gezouten karamel

Makkelijk appelmuffins zonder kaneel, rozijnen of andere traditionele smaken, maar mét gezouten karamel. Veel lekkerder zo!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Smeuïge appelmuffins zijn altijd lekker, maar ze kunnen nóg lekkerder: met gezouten karamel. Sinds vorig jaar hebben wij een adoptieappelboom bij de Olmenhorst. Heel erg tof, maar wat doen je vervolgens met de appels die plekjes hebben en die je dus niet kunt bewaren?

Appelmuffins met gezouten karamel

Muffins met appel en gezouten karamel

In mijn geval, naast appelmoes maken: bakken! In het café van de Olmenhorst zag ik appelkaneelmuffins met een lik notenpasta er bovenop. Leek me lekker, maar het kan natuurlijk nóg lekkerder. Zonder kaneel of notenpasta, met gezouten karamel dus. Die gaat dóór het beslag en op de gebakken appelmuffins. Dubbel zo lekker!

Appelmuffins met gezouten karamel

Appelmuffins

En natuurlijk barstensvol appel, want waar we vorig jaar 43 appels konden plukken, vertrokken we dit keer met zeker 90 appels! Trouwens wel een dikke tip: “onze” appels zijn van het ras Jonagored en die zijn zó zoet en fris van zichzelf, dat er geen gram suiker in de appelmoes bij hoeft.

Zo maak je 10-12 appelmuffins met gezouten karamel:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 2 middelgrote appels
  • 150 gr zacht roomboter
  • 150 gr kristalsuiker
  • 150 gr+2 el bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/4 tl fijn zout
  • 3 eieren
  • 3-4 el gezouten karamel
  • bakspray en muffinvorm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes van ca. 2×2 cm Doe de stukjes in een kom en zet apart.

Makkelijke muffins

Zet een keukenmachine of handmixer klaar. Klop de boter en de suiker in 5 minuten tot een schuimig, bleekgeel mengsel. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe. Klop ten slotte 1 el van de karamel door het botermengsel.

Doe dan de 150 gr bloem en het bakpoeder en het zout in een kom en roer ze om zodat de droge ingrediënten gemengd zijn. Zeef dit mengsel boven de mengkom, en spatel de droge ingrediënten vervolgens rustig door het eiermengsel.

Appelmuffins met gezouten karamel maken

Doe de overgebleven bloem bij de appelstukjes en schep goed om, zodat alle appelstukjes bedekt zijn met een laagje bloem. Meng de stukjes appel met een spatel of pollepel door het beslag. 

Muffins met gezouten karamel

Vet je muffinvorm in met bakspray. Verdeel het beslag over de vormen. Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen tot lauw of nog beter, kamertemperatuur, dan komen ze het mooiste uit de vorm. Schep direct voor het serveren op elke appelmuffin ongeveer 1/2 tl gezouten karamel.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt