Appel en karamel is een geweldige combinatie. Net zoals appel in je cake. Cake met appel en karamel: ook geweldig. Met deze cake gaan we een stapje verder: cake met appel en stroopwafels….
Al jaren maak ik graag mijn appelcake. Maar het kan een stukje feestelijker. Zoals mijn appelmuffins met zoute karamel. Waanzinnig lekker, en een fantastische manier om appels te verwerken.
Appelcake met stroopwafel
Nóg luxer? Doen we gewoon. Onlangs ontwikkelde ik voor HEMA dit recept voor stroopwafelcake met appel. Want appel en stroopwafel is een geniale combinatie, al helemaal in je cake!
Zo maak je 1 stroopwafelcake met appel van 25 cm:
- Wachttijd: 45 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 200 gram roomboter
- 150 gr kristalsuiker
- snuf zout
- 3 OF 4 eieren
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 appel
- 4 stroopwafels
Zo maak je het
Doe de boter, de suiker en het zou bij elkaar in een kom en klop met een handmixer tot het mengsel heel licht van kleur is. Klop dan 1 voor 1 de eieren er doorheen. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen.
Stroopwafelcake maken
Spatel het bakmeel door het beslag. Scheur stroopwafels in kleine stukjes. Voeg ¾ van de stroopwafels toe aan het beslag en spatel ze er doorheen.
Snijd de appel in kleine blokjes en spatel ook deze door het beslag.
Vet een cakevorm van 25 cm in met boter of bakspray. Gebruik als je wilt een strook bakpapier: hiermee weet je zeker dat de stroopwafelcake straks goed loskomt.
Stort het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de rest van de stukjes stroopwafel er overheen.
Verwarm de oven op 175 graden en bak de cake tot een prikker er net aan droog uitkomt. Dit duurt ongeveer 50 minuten. Wordt de cake voor die tijd al snel bruin, dek de stroopwafelcake dan af met wat aluminiumfolie terwijl de cake verder bakt.
Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem in plakken snijdt.
Laat hier weten wat je er van vindt