Het klinkt altijd zo hoopvol: maart. Het begin van de lente! Bloemen! Vogeltjes! Mijn eigen verjaardag! Maar ja. Maart roert zijn staart. Ik ben op 22 maart jarig, en werkelijk alle weersomstandigheden tussen -5 en een pak sneeuw en 23 graden en volop zon zijn mogelijk. Dus boerenkoolstamppot in maart? Zeker wel! Al helemaal met zoete aardappel, want dat is nog veel lekkerder dan het origineel.
Stamppot met zoete aardappel
Ik maak natuurlijk wel vaker stamppot met zoete aardappel. Met zuurkool bijvoorbeeld, met rucola of met prei. Niet alleen is het weer eens lekker wat anders dan stamppot met gewone aardappels, het bevat ook nog eens meer voedingsstoffen en minder koolhydraten, en daar houd ik wel van.
Boerenkoolstamppot met worst
Waar ik bij deze boerenkoolstamppot dan wel weer een klassieke keuze in maak, is wat ik erbij serveer: worst. Dit keer gebraden worstjes van Grutto, maar kies vooral jouw favoriet.
Rookworst, al dan niet vegetarisch, of bijvoorbeeld de vegan worstjes van Ikea zijn hier ook heerlijk bij. Kies dus zelf of je een vegan, vegetarische of carnivore maaltijd eet.
Zo maak je boerenkoolstamppot met zoete aardappel voor 2 personen:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 700 gr zoete aardappel
- 1 groentebouillonblokje
- 200 gr boerenkool (schoon gewicht)
- worst met of zonder vlees naar keuze
- extra vierge olijfolie of roomboter naar smaak
Zo maak je het
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes. Was en scheur de boerenkool als dat nog niet gebeurd is.
Boerenkool met worst
Doe de boerenkool en de zoete aardappel samen in 1 pan. Doe het bouillonblokje erbij en giet er kokend water bij tot alles net onder staat. Kook de groenten in ca. 20 minuten tot de zoete aardappel mooi zacht is.
Maak ondertussen de worstjes klaar op de manier die daarbij past. Giet na het koken de groenten af, maar zorg dat ze vochtig blijven. Stamp de groenten tot een stevige stamppot. Maak hem smeuïg met olijfolie of roomboter naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt