Herfst en dus lekker wakker stamppot eten. Deze bijvoorbeeld, van zoete aardappel en prei, met geitenkaas. De stamppot is snel klaar en smaakt lichtzoet met een bittertje. De stamppot is bovendien superromig door de geitenkaas die erdoor gaat. De rucola ziet er niet alleen vrolijk uit, maar zorgt ook voor nog meer smaak.
Stamppot van zoete aardappel
Een groot voordeel van zoete aardappel vind ik dat je die veel gemakkelijker dan gewone aardappel tot een mooie, smeuïge puree kunt verwerken. Hier doe je dat na het koken, maar ook van in de oven gebakken zoete aardappels kun je een mooie puree maken, zij het niet zo fluweelzacht. In de oven karamelliseren de suikers bovendien, dus wil je liever een nóg zoetere stamppot met iets meer bite, dan kun je de zoete aardappel ook eens roosteren in plaats van koken.
Snelle stamppot
Zoete aardappel is sneller zacht dan gewone aardappel. Omdat je ondertussen de prei fruit, staat de stamppot luttele minuten nadat je aardappels afgiet op tafel. Je kunt de stamppot gewoon zo eten, maar natuurlijk kun je er ook iets bij doen. Ik at hem laatst met braadworst van de Vegetarische Slager en dat was bijzonder lekker! Rookworst, uitgebakken chorizo, spekjes, het kan allemaal, maar in zijn eenvoud en met de pure smaken die erin zitten, vind ik deze stamppot eigenlijk het lekkers.
Zo maak je stamppot van zoete aardappel en prei voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 500 gr (oranje) zoete aardappel
- 2 flinke preien
- 100 gr rucola
- 100 gr zachte geitenkaas
Zo maak je het
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van ca. 3x3x3 cm. Breng een pan lichtgezouten water aan de kook en kook de zoete aardappels hierin in 15-20 minuten gaar. Test dit door de stukjes even in te prikken.
Stamppot met prei
Snijd ondertussen de preien in halve ringen. Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak de prei hierin zachtjes glazig, zonder hem echt te laten bruinen.
Stamppot van zoete aardappel en prei
Giet de gekookte zoete aardappel af en doe de gefruite preien erbij. Scheur de rucola boven de pan en doe de geitenkaas er in hompen bij. Stamp het geheel met een pureestamper tot een mooie smeuïge stamppot. Proef en maak op smaak met zout en (rode) peper.
Laat hier weten wat je er van vindt