Em's Real Books - kookboekrecensie TLV - Jigal Krant

Aubergineschnitzels – koken uit TLV

Aubergineschnitzels uit het boek TLV. Makkelijk binnen een half uur op tafel en heerlijk als maaltijd, maar ook als borrelhapje!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Natuurlijk kan ik niet een review om van te watertanden schrijven en vervolgens geen recept met jullie delen… Deze aubergineschnitzels maakte ik laatst, toen ik opeens geen trek meer had in het recept dat ik wilde maken, maar wel in aubergine. Daaruit blijkt maar, het is zo gepiept. Daarnaast bleken de aubergineschnitzels waanzinnig lekker. Ook dreumes H vond ze heerlijk.

Aubergineschnitzels

Alle reden dus om dit recept met jullie te delen. Het komt uit het boek TLV. Ik at de aubergineschnitzels zo, met hun saus, en gewokte paksoi met ras-el-hanout ernaast (de groentela moest leeg). Ze lijken me ook heerlijk als borrelhap, of als onderdeel van een tafel vol met hapjes.

Aubergineschnitzels - koken uit TLV

Schnitzel van aubergine

Jigal maakt vingerdikke plakken van de aubergine, maar ik snijd ze liever iets dunner, dan worden ze net wat zachter en dat vind ik lekkerder. Het recept schrijft een lange, dunne aubergine voor. Dan dun is wel echt belangrijk: dan heeft de aubergine meer smaak en minder (kans op) pitjes. Twee korte dunne aubergines kunnen natuurlijk ook.

De tahinsaus is hier heerlijk bij, maar een frissere saus op basis van yoghurt lijkt me ook top! Deze bijvoorbeeld.

De portie die ik maakte van 1 aubergine bestond uit 12 aubergineschnitzels. Geserveerd met gewokte paksoi en het geheel gedeeld met een dreumes, was dat ruim voldoende, maar voor 2 personen of als borrelhapje zou ik zeker meer maken. Ik geef dan ook het hele recept uit het boek.

Baharat

Ik ben nog niet toegekomen aan het maken van de TLV-kruidenmix uit het boek (Jigal, ga je die ook in potjes verkopen?), maar met baharat waren de aubergineschnitzels ook heerlijk. Ras-el-hanout lijkt me ook super hierin!

Over de za’atar. Na het lezen van TLV en het zien van de betreffende afleveringen van de Koosjere Hamvraag, heb ik mijn za’atar van Jonnie Boer weggedaan en vervangen door za’atar van Souq. Inderdaad véél lekkerder.

Zo maak je 15-20 aubergineschnitzels:

 • Kooktijd: 30 minuten

  Voor de aubergineschnitzels

 • 1 lange dunne of 2 korte dunne aubergines
 • 2 el bloem
 • 2 eieren
 • 6 el (panko)broodkruim
 • 2 el za’atar
 • 1 el baharat, ras-el-hanout of TLV-kruidenmix
 • 1 tl chilivlokken
 • 1 el sesamzaad
 • 1 el nigellazaad
 • Voor de tahinyoghurt

 • 2 takjes munt
 • 3 el tahin/rauwe techina
 • 3 el dikke yoghurt
 • 1 tl citroensap

Zo maak je het

Aubergineschnitzels maken

Snijd de aubergine(s) in ronde plakken van 1-1,5 cm dik. Meng in een diep bord de bloem met een flinke snuf zout. Kluts de eieren los in een volgend diep bord. Meng in een laatste diep bord het broodkruim met alle kruiden, het sesamzaad en het nigellazaad.

Haal vervolgens de plakken aubergine eerst door de bloem en klop ze goed af. Je wilt een dun laagje bloem over de hele plak hebben. Haal ze daarna door het ei en ten slotte door de broodkruimmix.

Tahinyoghurt maken

Hak voor de saus de munt fijn en meng de tahin (techina) met de yoghurt, het citroensap en de munt tot een gladde saus. Liever zonder tahin? Maak dan deze yoghurtsaus erbij.

Aubergineschnitzels bakken

Verhit minimaal 3 eetlepels neutrale (olijf)olie in een koekenpan. In het boek worden de aubergineschnitzels gebakken in een dikke laag olie, dus praktisch gefrituurd, maar dat bleek niet nodig. Houd de olie wel in de gaten: de paneerlaag van elke plak moet olie krijgen. Is er daarvoor te weinig olie over, voeg dan nog een beetje toe.

Bak de plakken op middelhoog vuur mooi goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met de saus in een bakje ernaast, of zoals ik, als een dot in het midden.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 2.8 / 5. Aantal: 13

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt