Taart met abrikozen
O jee, nou moet ik toch bekennen dat ik héél af en toe smokkel. Ai! Nou ja, smokkel, smokkel: heel af en toe gebruik ik in plaats van zelfgemaakt korstdeeg wel eens pâte brisée uit de Franse supermarkt. Maar ja, die is dan ook echt net zo lekker als zelfgemaakt korstdeeg, en de eerlijkheid gebiedt mij te bekennen dat ik met korstdeeg superdun uitrollen en een vorm bekleden af en toe wel eens moeite heb.
Zeker als het warmer weer is, zoals een paar weken geleden, ontaardt werken met zelfgemaakt korstdeeg nogal eens in geglibber met boter. En dus voorkom ik dan af en toe…. Dus, tip: als je in Frankrijk bent, koop het schap pâte brisée au beurre (tenzij je melkvrije taart wilt natuurlijk) van het Carrefour huismerk (na lang testen bewezen het lekkerste deeg) leeg en ga aan de slag!
Taart bakken
Wil je je korstdeeg zelf maken, dan is dit het fijnste recept dat ik ken. Natuurlijk kun je ook ander fruit gebruik, bijvoorbeeld kersen, blauwe bessen, perziken, pruimen, of wat er op dat moment maar in het seizoen is, maar ik was deze zomer in de Provence en de heerlijke abrikozen daar inspireerden me tot deze abrikozentaart met rozemarijn. Let overigens wel goed op: abrikozen zijn relatief niet heel vochtig. Gebruik je vochtiger fruit, zoals bessen, bak dan het deeg 10 minuten blind met een steunvulling.
Zo maak je 1 abrikozentaart van 28 cm doorsnee:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 1 rol korstdeeg, of 1 portie huisgemaakt korstdeeg
- 8-10 abrikozen, in kwarten
- 2 eieren
- 2 el witte kristalsuiker
- 1 el fijngehakte verse rozemarijn
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180-200 graden (dit hangt een beetje van je oven af). Bekleed een taartvorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem, over de hele oppervlakte (niet de zijkanten natuurlijk). De handigste taartvorm hiervoor is niet een springvorm of een porseleinen vorm, maar een metalen vorm met een schulprand en een bodem die daar los in ligt. Op die manier kun je de ring verwijderen zonder de metalen bodem te verwijderen.
Abrikozentaart maken
Deze taart hoef je zoals gezegd niet blind te bakken, dus je kunt meteen door met de vulling. Klop daarvoor de eieren los met de suiker en de rozemarijn. Giet het mengsel in de vorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Verdeel de abrikooskwarten in een mooi patroon over de bodem.
Zet de taart in de oven en bak gedurende 25-30 minuten, tot de rand mooi goudbruin is en het ei er gaat uitziet. Verwijder voor het serveren voorzichtig de metalen ring. Heerlijk met bijvoorbeeld aardbeiensorbetijs of gemarmerd frambozenroomijs.
eieren | eten met kinderen | lactosevrij | melkvrij | taart | zomer | zomers | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt