Citruscake met zoete aardappel

Citruscake met zoete aardappel! Naast grapefruit maken mandarijn en oranjebloesemwater deze cake nog citrusachtiger. Gezonder door de zoete aardappel!

Citruscake met zoete aardappel

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Citruscake met zoete aardappel? Groente in je cake? Ja. Natuurlijk kent iedereen carrot cake, maar aangezien ik die toch nooit zo lekker kan maken als Konrad in Luxemburg, waag ik me daar niet aan. Maar bij zoete aardappel dacht ik vooral: waarom eigenlijk niet? Zoeter dan wortelen met vrijwel alles op smaak te maken, dus vast ook met citrusfruit.

In november maakte ik voor een high tea een heerlijke mandarijn-rozemarijncake uit Home Baked van Yvette van Boven. Een paar weken later zag ik die heerlijke cake ook in Koken met Van Boven voorbij komen. Onlangs had ik wel weer zin om te bakken, maar om precies dezelfde cake te maken, maar dan voor met zijn tweetjes, vond ik niet zo leuk. Gelukkig zag ik vervolgens deze Camillacake bij Antoinette voorbij komen: met amandel, wortel en sinaasappel.

In mijn hoofd zag ik al snel allerlei samenwerkingen tussen deze cakes ontstaan, en toen ik vervolgens een zoete aardappel en een grapefruit in de fruitschaal aantrof, was het kat in het bakkie. De citruscake met zoete aardappel was geboren. Naast grapefruit maken mandarijn en oranjebloesemwater deze cake nog citrusachtiger. De zoete aardappel versterkt het nootachtige van het amandelmeel. De citruscake is niet overdreven zoet, maar wel heel vol van smaak!

Zoete aardappel

Ik vind het altijd weer spannend als ik zoete aardappel koop: zit er onder die roze schil een oranje of een witte binnenkant? De oranje vind ik lekkerder, de witte zijn wat vezeliger en steviger, vind ik. Ik had een witte zoete aardappel over, omdat het met inkopen even was misgegaan. In deze cake wordt hij gemalen, dus je merkt er niets van. Wil je echter een mooie oranje cake, neem dan de oranje versie.

Maar hoe dan? Nou, ik ben erachter. Witte zoete aardappels zitten verborgen onder een felroze, iets paarsige schil. Onder een meer oudroze schilletje tref je de oranje versie aan. Die laatste wordt trouwens ook wel bataat genoemd, en is bij AH onder die naam zelfs in kilozakken verkrijgbaar.

Citruscake met zoete aardappel

Zo maak je een citruscake met zoete aardappel:

 • Kooktijd: 55 minuten
 • 250 gr zoete aardappel
 • 1 grapefruit
 • 2 kleine of 1 grote mandarijn(en)
 • 1 el oranjebloesemwater
 • 3 eieren
 • 150 gr extra vierge olijfolie
 • 190 gr suiker
 • 125 gr amandelmeel of zelf fijngemalen ontvliesde amandelen
 • 275 gr bloem
 • 1 zakje (7 gr) bakpoeder
 • poedersuiker

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukken. Doe deze in de keukenmachine en hak ze daarin fijn.

Rasp de schil van de grapfruit en pers de mandarijn(en) uit. Doe de geraspte schil, het sap, het oranjebloesemwater, de eieren, de olie en de suiker in de keukenmachine en laat deze een minuut draaien. Voeg het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe en roer om tot een klonterig beslag.

Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter of olie. Knip een stuk bakpapier op maat voor de bodem. Vet ook het papier in. Bestrooi de hele vorm rondom met bloem.

Bak de cake gedurende 35-40 minuten, tot een satéprikker droog uit de cake komt. Maak de ring van de springvorm na 5 minuten afkoelen los. Laat de cake helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.6 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt