Dit weekend schijnt het voorjaar te worden, maar vooralsnog is het echt winter, dus dit recept voor zuurkoolstamppot met huisgemaakte slavink komt nog precies op tijd volgens mij. De stamppot heb ik gemaakt met aardappel en aardpeer, dat zat nu eenmaal in mijn groentetas, maar aardpeer verzacht met zijn zoete smaak het zuur van de zuurkool ook wat. Met een slavink erbovenop dus home made Hollandse pot met vergeten groente.
Zelfgemaakte slavink
Supermarktslavinken heb ik al zeker 10 jaar niet meer aangeraakt, en na het nieuws van vorige week dat die veelal te zout, te vet én (bijna) bedorven zijn, komen ze er bij mij echt niet meer in. Gelukkig is zelf maken helemaal niet tijdrovend of moeilijk, en oneindig veel lekkerder!
Zo maak je zuurkoolstamppot met zelfgemaakte slavink voor 2 personen:
- Kooktijd: 50 minuten
- 5 aardperen, geschild en in stukken
- 3 flinke aardappelen, geschild en in even grote stukken
- 500 gr zuurkool
- boter en melk naar smaak
- 250 gr biologisch of gelijkwaardig rundergehakt (ik gebruik alleen nog maar rundvlees van Koop een Koe)
- 1-2 el paneermeel
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 1/2 tl venkelzaad
- evt. 6 blaadjes salie
- 8 rechte plakjes ontbijtspek
- prikkers
Voor de zuurkoolstamppot
Voor de slavinken
Zo maak je het
Zuurkoolstamppot met aardpeer
Voor de zuurkoolstamppot raad ik aan de zuurkool apart te koken. Kook de zuurkool volgens de aanwijzingen op de verpakking met een scheutje witte wijn of water, dit duurde bij mij een half uur. Kook daarna de aardappelen en aardperen in ongeveer 25 min gaar. Gebruik hiervoor een ruime pan zodat er voldoende ruimte is om de zuurkool toe te voegen en om te stampen.
Giet het water van de aardappelen en aardperen af, voeg de zuurkool, zout en peper, een flinke scheut melk en een klont boter toe. Stamp het geheel tot zuurkoolstamppot. Je kan naar eigen inzicht natuurlijk meer boter en melk toevoegen. Met name de melk gaat het zuur van de kool te lijf.
Zelf slavinken maken
Kneed het gehakt met de gedroogde kruiden, het venkelzaad, 1 el paneermeel en zout en peper naar smaak goed door. Voeg de tweede el paneermeel alleen toe als het gehakt nog te nat is, anders kun je deze weglaten.
Leg 2×4 plakjes spek dakpansgewijs klaar. Maak van het gehakt twee gelijke porties en vorm daarvan rolletjes die even lang zijn als de plakjes spek overdwars zijn. Leg ieder rolletje op een setje spekplakjes. Leg op ieder rolletje 3 blaadjes salie, als je dat gebruikt.Vouw het spek over het rolletje en zet vast met een of meer prikkers.
Braad je slavinken in ongeveer een kwartier op middellaag vuur mooi bruin en gaar.
Serveren: maak een holte in de zuurkoolstamppot, leg de slavink erop en giet er indien gewenst wat braadvet overheen.
aardappel | dreumesproof | eten met kinderen | gehakt | Peuterproof | spek | stamppot | Zuurkool | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt