Er op uit – Luxemburg

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Wist je dat ik in Luxemburg heb gewoond?⁠ En wist je dat het een enórm leuk land is dat héél veel te bieden heeft? Want geloof me: dat is het.

Niet vreemd als je dat eerste niet wist, want het voelt als een half leven geleden: ik woonde er een aantal maanden in 2013 en 2014, toen ik werkte aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Luxemburg

Zoals wel vaker als ik naar het buitenland verhuis (ja, echt), was ik er nog nooit geweest.⁠ Maar net als die ándere keer dat ik blanco naar het buitenland verhuisde, heeft Luxemburg me enorm positief verrast!⁠

Al mijn tips voor Luxemburg

Al jaren wilde ik een goed artikel schrijven met al mijn Luxemburgse favorieten, maar er kwam even een virus tussendoor. En een baby. En een verhuizing, een bedrijf en zo nog wat van die dingetjes.⁠ Nu alles weer een stuk normaler is, is het eindelijk zover: AL mijn tips voor Luxemburg!

Stad of land?

Ik woonde in Luxemburg-stad, de hoofdstand van het land (nou ja, Groothertogdom) Luxemburg. Omdat ik een auto had, kon ik echter makkelijk het hele land door crossen, en dat deed ik dus ook. Inmiddels is al het OV er gratis, dus dat kan ook!

Doen in Luxemburg stad

Luxemburg is al een tijdje behoorlijk welvarend, en dat zie je als je door de hoofdstad loopt. Prachtige oude gebouwen, die goed worden onderhouden. De kathedraal,heeft een zware houten deur die… automatisch opent. Dat vat het welvaartsniveau heel aardig samen denk ik.

De beste tip voor de stad is dan ook om gewoon lekker rond te struinen. Sla zeker de Place Guillaume II (in de volksmond Knuedler) niet over, daar zijn alle terrassen en staat een groot ruiterstandbeeld van onze eigenste Willem II.

Het oude centrum van Luxemburg

Omdat de stad op een aantal heuvels gebouwd is, lopen er een paar grote bruggen door het centrum, die de vallei van de Alzette overbruggen. Sla deze vallei echter zeker niet over! Niet alleen vind je er tussen het station en de kathedraal een prachtig park, ook is hier, in de Grund de mooiste wandeling van de stad te vinden.

Luxemburg

Het Circuit Wenzel begint op de Bockrots bij de kazematten en staat vanaf daar uitstekend aangegeven. Let op: veel hoogteverschil en trappen, dus niet geschikt voor buggy’s of rolstoelen!

Vlakbij de Bockrots vind je het archeologisch museum, dat over het hele land gaat en waar je zowel nagebouwde oertijdhutten vindt als mozaïeken uit de Romeinse tijd, en natuurlijk nog veel meer.

De Kirchberg

Vanaf de Bockrots gezien ligt de Kirchberg aan de overkant van de Grund. Op de Kirchberg “gebeurt het”. Hier zitten niet de beruchte brievenbusmaatschappijen, maar alle een hele batterij banken en andere grote kantoren én gebouwen van de EU.

Je vindt hier onder andere het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Europese Rekenkamer, de Europese Investeringsbank en natuurlijk het Hof met haar “tours dorées”, de gouden torens, die je vanuit het oude centrum zo goed ziet. Ook vind je hier een heleboel fijne hotels, het prachtige MUDAM en de Philharmonie, die in een heel bijzonder en bijzonder fraai gebouw gevestigd is.

Luxemburg

Eten in Luxemburg stad

Luxemburg is op het gebied van eten héél Frans: het kan overal uitstekend. Het hangt er maar net vanaf wat je zoekt. Aan de Place Guillaume II vind je meerdere terrassen, zoals van traiteur Kaempff Kohler, die elke dag een heerlijk lunchmenu heeft. Vlak ernaast zit Brasserie Guillaume, waar je klassiek Frans eet en waar je geweldige plateaus met fruits de mer kunt bestellen.

Aan de andere kant van Kaempf Kohler vind je de Place d’Armes, die wordt omzoomd door restaurants. Hier vind je álles waar je trek in kunt hebben.

Verderop in de oude stad vind je onder andere Konrad, een fijn café met niet alleen koffie, maar ook speciaalbieren en de lekkerste carrot cake van de wereld.

Het lekkerste Italiaans eet je bij Bacchus, en daar kom je als je in Luxemburg woont dus ook om de haverklap bekenden tegen.

‘s Werelds exclusieve plek voor een kopje koffie of warme choco? Die is in Luxemburg heel gewoon. Pal tegenover het Groothertogelijk paleis zit Chocolate House.

Luxemburg

Ook de hotels bij de Philharmonie op de Kirchberg hebben vrijwel zonder uitzondering goede restaurants. Niet zo vreemd: hier logeren vrijwel alle bezoekers aan de Europese instituties, en die zijn doorgaans tamelijk verwend op dit gebied.

Dan nog één restaurant buiten het centrum. Vlakbij mijn appartement van destijds zit de beste Indiër van het land. Sterker nog, mensen komen uit de drie omringende landen om hier Indiaas te eten. Le Royal Bengal wordt dan ook gerund door een Indiase familie en je vindt hier bijna altijd ook Indiase gasten. De beste indicator dat je goed zit. Ik droom nog steeds van hun auberginekorma en butter naan…

Klein Zwitserland

Hoewel Luxemburg een klein land is, heeft het meer te bieden dan alleen de bekende hoofdstad. Mijn absoluut favoriete regio is Klein Zwitserland, officieel het Müllerthal. Dit is het gebied ronde Echternach, Berdorf en Beaufort. Hier kun je waanzinnig mooi wandelen, wat ik dan ook regelmatig heb gedaan.

Vanuit alle drie de dorpen kun je wandelingen starten, maar ook tussen de dorpen in beginnen er diverse. Wandelkaarten van het gebied kun je op veel plaatsen kopen, maar de wandelingen staan ook goed aangegeven en bij vrijwel elke parkeerplaats vind je een bord met wandelroutes.

Europese Cultuurhoofdstad 2022

In 2022 is Esch-sur-Alzette de Europese Culturele Hoofdstad. Hier vind je oude zware industrie, uit de tijd dat de mijnbouw de voornaamste inkomstenbron van het land was.

Meer tips voor Luxemburg

Natuurlijk is er nog véél meer te zien en te doen in Luxemburg. Aanraders zijn wat mij betreft onder meer de abdij van Clervaux, de Burg de Vianden en de Moezel. In het dorpje Schengen (jazeker, van de grensopenstelling) kun je fantastisch wijnproeven. De inwoners ter plekke doen op zaterdag echter een iets ander rondje: tanken in Lux, naar de drogist in Duitsland en wijn inslaan in Frankrijk.

Luxemburg

Over boodschappen doen gesproken: Luxemburg heeft een paar enorme Auchans, en daarnaast diverse Delhaizes. De leukste supermarkten zijn wat mij betreft echter die van Cactus, een Luxemburgse keten waar ze allerlei lokaal lekkers verkopen.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt