Als receptontwikkelaar ben ik altijd benieuwd naar nieuwe smaken en nieuwe ingrediënten. Toen ik ontdekte dat je tegenwoordig zeewier gedroogd in potjes kan kopen, was ik dus meteen benieuwd. Dol als ik ben op bowls besloot ik om een salade bowl met zeewier te maken. Lekker hartig door het zeewier, rijkgevuld met groente en getopt met een perfect smeuïg eitje.
Salade met zeewier
Salade met zeewier? Jazeker, en dan geen zeewiersalade zoals je bij de sushi krijgt, maar een salade met gedroogd zeewier.
Eerlijk is eerlijk, dat zeewier had ik gekregen. Van Toine van Seaweed course kreeg ik een Zeewierbox gevuld met 4 soorten zeewier. Voordat ik van het bestaan van de Zeewierbox wist, waren norivellen de enige gedroogde zeewier die ik kende, en verder had ik – sterren(waardige)restaurants daargelaten ook alleen maar zeewiersalade bij de sushi gegeten.
Zonde, want zeewier is niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Ik was vooral bekend met nori, die zwarte voor om de sushi en wakame (van de salade). Door de box maakte ik kennis met zeesla en dulse. Alle vier de soorten hebben hun eigen bijzondere smaak. Op de site van de Zeewierbox vind je nog meer gerechten met deze vier soorten.
Vegan salade bowl met zeewier
Ik vind een smeuïg eitje hier heerlijk bij. Ik gebruik daarvoor mijn eierkoker, maar in de pan maak je op deze manier het lekkerste smeuïge ei. Eet je liever vegan? Top je bowl dan met knapperige tofu.
En wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan kun je natuurlijk ook een vel nori verkruimelen. Is wel saaier, want juist de mix van zeewiersoorten geeft een heleboel smaak!
Zo maak je salade bowl met zeewier voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 100 gr bulgur
- 1 el vers citroensap
- 2,5 el extra vierge olijfolie
- 2 el gedroogd zeewier (of 2 verkruimelde vellen nori)
- 200 gr gestoomde of gepofte rode biet
- 100 gr spinazie
- 1 bos radijsjes
- 2 eieren
Zo maak je het
Kook als eerste bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar dan zonder zout in het water.
Gezonde zeewier bowls
Snijd ondertussen dan de bieten in partjes en halveer de radijsjes. Klop vervolgens in een ruime kom het citroensap los met de olijfolie en flink wat versgemalen zwarte peper. Schenk de helft van de dressing in een klein kommetje.
Giet de gekookte bulgur af en doe deze in de ruime kom bij de dressing. Voeg het zeewier toe en schep alles goed om. Laat de bulgur staan terwijl je de eieren kookt.
Verdeel dan de bulgur over 2 kommen. Verdeel daarover de groenten en besprenkel die met de dressing.
Laat de eieren schrikken, pel ze, snijd ze doormidden en leg ze op de salade. Serveer direct.
P.S. Ik heb de Zeewierbox gekregen, maar ik ben niet betaald voor dit recept. Ik vind het gewoon een supertof product!
Laat hier weten wat je er van vindt