Witlof met mandarijn uit de oven

Witlof met mandarijn uit de oven

Deze witlof met mandarijn uit de oven is heerlijk fris doordat er korianderzaad bij gaat. Dat past perfect bij de bittere witlof en het zoete sap!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Soms ontstaan mijn recepten wel héél spontaan. Niet uitgedacht, niet met een vooraf bedachte smaakcombinatie, maar gewoon, al kokend in de keuken. Dit recept voor witlof met mandarijn en koriander uit de oven is er zo eentje. Witlof en citrusfruit zijn een geijkte combinatie. Dus toen ik op zoek naar een lekker recept met witlof een versie uit de grillpan met sinaasappeldressing en blauwe kaas tegenkwam in I love groente, paste dat prima bij wat ik al kende.

Witlof met mandarijn uit de oven

Het leek me lekker, maar ik had geen blauwe kaas in huis. En ook geen sinaasappel bovendien. En trouwens, de oven ging al aan voor smashed potatoes, dus eigenlijk wilde ik die gebruiken in plaats van de grillpan. Zo stond ik dus in de keuken met mijn witlof en een mandarijntje in plaats van die sinaasappel. Ik ben dol op in boter gesmoorde witlof, en dat leek me ook heerlijk met in de oven gecaramelliseerd mandarijnensap.

Witlof met mandarijn uit de oven

Witlof met mandarijn en koriander

En toen ik dat allemaal in een ovenschaal had liggen, ging er opeens een lampje branden. Korianderzaad is heerlijk fris, bijna citrusachtig. En waar de smaak van mandarijnensap in de oven verandert, blijft de smaak van de koriander steeds fris. Samen met bittere witlof, zoet sap en romige boter een heerlijke combinatie. Snel dus even wat korianderzaad in de vijzel en ja hoor, wat een verschil! Liever geen boter? Als je extra vierge olijfolie kiest, is je witlof met mandarijn nog steeds romig, en ook nog eens vegan.

Koken met koriander

Houd je niet van de blaadjes van koriander? Maak je geen zorgen. Korianderzaad smaakt heel anders. Waar korianderblad bovendien nog wel eens een allergische reactie tot gevolg heeft, is dat bij korianderzaad niet het geval. Korianderzaad wordt veel gebruikt in de Indische keuken, en ook Yvette van Boven werkt er vaak mee, omdat het zo lekker fris is. Gewoon proberen dus!

Witlof met mandarijn uit de oven

Zo maak je witlof met mandarijn uit de oven voor 2 personen:

  • Wachttijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 mandarijn
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 20 gr roomboter of 1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 210 graden. Verwijder een plakje van de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder eventuele lelijke blaadjes.

Witlof met mandarijn

Snijd de stronkjes in de lengte doormidden en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Pers de mandarijn uit en verdeel het sap over de witlof. Maal het korianderzaad fijn in een vijzel en strooi het over de witlof. Verdeel de boter of olijfolie ook over de witlof.

Witlof uit de oven

Bak de witlof in de hete oven ongeveer 30 minuten, tot de blaadjes bruine randjes krijgen en een prikker of mes makkelijk door de stronkjes glijdt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 2.8 / 5. Aantal: 6

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt