Boerenkoolsalade met mandarijn en jalapeño

Deze boerenkoolsalade met mandarijn en jalapeño aten wij als lunch. We hadden boerenkool over, mr. Em werkte thuis en we hadden zin in iets lekkers. Heel veel reden om een lekkere salade te maken dus. Ik deed inspiratie op bij The Pioneer Woman, maar had geen zin om haar kale salad te kopiëren. Deze boerenkoolsalade was het resultaat: aards door de boerenkool en de walnoten, fris door de mandarijn en geitenkaas en pittig door de jalapeñopeper.

Boerenkoolsalade met mandarijn en jalapeño

Zo’n boerenkoolsalade of kale salad is natuurlijk heel hip, maar dat is voor mij geen reden om hem te maken. Ik ben er echter door de enorme bossen boerenkool die meestal in onze groentetas zit mee gaan experimenteren, ook omdat ik tijdens onze trip door de VS in 2016 heel veel lekkere kale salads gegeten heb. En ik moet zeggen: het is echt lekker, en natuurlijk weer eens wat anders dan boerenkoolstamppot. Mijn boerenkoolsalade met pompoen vind je hier.

Boerenkoolsalade met mandarijn en jalapeño

Ik gebruikte citrus- en sherryazijn, maar die hoef je natuurlijk niet speciaal te kopen. Met mandarijnen- of citroensap en wittewijnazijn wordt deze salade net zo lekker. Je kunt de vinaigrette tot een dag van tevoren door de boerenkool mengen, daar wordt de salade alleen maar lekkerder van.

Wil je deze salade als avondmaaltijd eten, dan kun je er een stuk stevig brood naast eten. Ook lekker is het om er witte bonen of kikkererwten doorheen te mengen. Zowel peulvruchten als brood lijkt mij wat veel.

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor boerenkoolsalade met mandarijn en jalapeño voor 2 personen:

  • 150 gr boerenkool zonder stelen
  • 1 el citrusazijn of 1 el citroen- of mandarijnensap
  • 1 el sherry- of wittewijnazijn
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 2 middelgrote, 3 kleine of 1,5 grote mandarijnen
  • 1 verse jalapeñopeper
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • 2 handjes walnoten

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Maak de boerenkool schoon als dat nodig is. Ris het blad van de stelen en snijd het fijn. Klop een vinaigrette van de azijn (en het sap) en de olijfolie en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Meng de vinaigrette door de boerenkool en zet weg.

Pel de mandarijnen en snijd de partjes indien gewenst doormidden. Dit maakt het eten makkelijker, maar ik vind hele partjes leuker staan. Snijd de jalapeñopeper in dunne ringetjes. Deze pepersoort staat erom bekend nogal wisselend van pit te zijn, dus ik verwijder de zaadlijsten en pitjes altijd. Doe op dat gebied vooral wat je zelf wilt en aandurft.

Doe de mandarijnen en de peper bij de boerenkool. Verbrokkel de geitenkaas boven de salade. Hak de walnoten grof en doe deze ook bij de salade. Hussel alles goed om en serveer.

Boerenkoolsalade met mandarijn en jalapeño

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.