Onze zoon van 2 is dol op vissticks. Die eten we eigenlijk nooit, maar op de opvang lunchen de kinderen warm en daar krijgt hij regelmatig visvingers. Op de markt smikkelt hij bovendien graag van een beetje kibbeling. Het werd dus hoog tijd om daar thuis een variant van te gaan maken! Dat werden deze vissticks. Extra lekker met de zoeteaardappelfriet ernaast, maar die kun je natuurlijk ook gewoon weglaten als je liever iets anders bij je vissticks eet.
Zelf vissticks maken
Zelf vissticks maken is trouwens ontzettend leuk om met je kind(eren) te doen: het is heel makkelijk en ook kleine kindjes kunnen hier heel goed bij helpen. Niet alleen door te paneren, maar ook door de bloem te roeren en het ei los te kloppen.
Ook bij frieten maken, helpen de meeste kinderen graag. Een dreumes of peuter al helpen, bijvoorbeeld door de reepjes zoete aardappel op de bakplaat te leggen, of door de frieten te husselen met de olie.
Vis met friet
Serveer je zelfgemaakte vissticks met groente naar keuze. Bij ons was dat deze keer komkommer, maar ook koolsla of tomatensalade is hier heerlijk bij. Wil je het nog lekkerder maken, meng dan wat citroenpeper vers citroensap door je mayonaise voor een heerlijke pittige citroenmayo ernaast.
Zo maak je visssticks met zoeteaardappelfriet voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 600 gr zoete aardappel
- 1/2 tl pimentón
- 250 gr kabeljauwfilet of een andere stevige witvis
- 1 ei
- 1/4 tl (citroen)peper
- 50 gr bloem
- 50 gr paneermeel
Zo maak je het
Friet van zoete aardappel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schrob de zoete aardappels schoon en snijd ze in de lengte tot dikke frieten.
Leg de frieten op de bakplaat en besprenkel ze met 2 el olijfolie, de pimentón en zout en peper naar smaak. Hussel alles goed door elkaar. Spreid de frieten daarna uit de op de bakplaat zodat ze in een enkele laag liggen. Bak de frieten in de oven in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.
Zelfgemaakte vissticks
Spoel de visfilet af en dep droog met keukenpapier. Controleer op graten. Snijd de vis in repen van ongeveer 5 cm breed. Kluts in een diep bord het ei los. Doe de bloem met de citroenpeper in een ander diep bord. Voeg een flinke snuf zout toe en roer goed door. Doe het paneermeel in een derde diep bord.
Haal alle repen vis eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Verhit op net niet middelhoog vuur een ruime koekenpan met een scheut olie. Bak de vissticks hierin om en om tot ze goudbruin zijn. Dit duurde bij mij ongeveer 10 minuten.
Laat hier weten wat je er van vindt