Koolsalade met tahin en kurkuma

Deze koolsalade met tahin en kurkuma maakte ik vorige week toen er een rode spitskool in mijn groentetas bleek te zitten. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van rode spitskool gehoord, maar het bleek een kool met de zachte smaak en textuur van spitskool, en de mooie kleur van rode kool.

Koolsalade met tahin en kurkuma

Koolsalade maken

Een tijdje geleden vond ik een recept voor een dressing met tahin en kurkuma. Ik maakte hem in een aangepaste versie bij een simpele salade en ik vond zowel en felgele kleur als de smaak fantastisch, maar niet zo passend bij gewone sla. Bij de steviger kool en de nootachtige granen in deze salade paste hij echter perfect.

Wat at Em - eetdagboek 20

Maaltijdsalade met spitskool

Deze koolsalade is een echte maaltijdsalade, door de granen en de noten en zaden. Als je een rode spitskool kunt vinden, zou ik dat zeker doen, want door de combinatie met de gele dressing wordt je salade dan een echte blikvanger. Lukt het niet, dan is dat geen probleem, gewone spitskool is prima.

Natuurlijk werkt dit ook met andere koolsoorten, maar omdat spitskool wat zachter is dan andere kolen, zou ik die wel een tijdje laten staan met de dressing, zodat de kool wat zachter kan worden.

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor koolsalade met tahin en kurkuma voor 2 personen:

  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2,5 el vers citroensap
  • 2,5 el tahin
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 150 gr (gemengde) granen, ik gebruikte een mengsel van bulgur, quinoa en speltcouscous
  • 35 gemengde noten en zaden, neem gewoon wat je hebt. Ik gebruikte amandelen, hazelnoten, pompoenpitten en sesamzaad
  • 1 kleine (rode) spitskool
  • 1 avocado
  • 3 bosuitjes
  • koriander naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Maaltijdsalade met kool maken

Maak eerst de dressing: klop de olie, citroensap, tahin, kurkuma en zout tot een glad, knalgeel geheel. Proef en maak indien gewenst verder op smaak met peper, zout of citroensap. Pas wel op: kurkuma geeft nare vlekken. Niet alleen op kleding, maar ook op je aanrecht. Verwijder vlekken dus meteen.

Koolsalade met tahin en kurkuma

Kook de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze wanneer ze gaar zijn koud af en laat ze goed uitlekken. Hak de noten grof en rooster de zaden en noten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en kleuren.

Koolsalade met tahin en kurkuma

Snijd de spitskool in fijne reepjes, de avocado in blokjes en de bosui in ringetjes. Hak de koriander grof.

Meng de spitskoolreepjes en de granen met de dressing. Schep dan de bosui en de avocadoblokjes er voorzichtig door. Bestrooi met de noten en zaden en de koriander.

Koolsalade met tahin en kurkuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.