Van die heerlijk zachte bao buns, rijk gevuld met zachte, smaakvolle aubergine en frisse sides. Razend lekker en ook nog eens ontzettend makkelijk!
Regelmatig zie ik bij anderen bao buns voorbij komen, maar het was er op de één of andere manier nog nooit van gekomen om ze zelf te maken. Nou ja, zelf, de buns heb ik gewoon bij de supermarkt gekocht, want ik ben ook maar een mens.
Vegan bao buns
Maar goed, aangezien de meeste bao buns die ik voorbij zie komen, belegd worden met buikspek, moest ik nog wel even naar de tekentafel. Ik kreeg het in mijn hoofd om ze met aubergine te maken. Dat bleek een uitstekend idee: smeltend zachte aubergine met knapperige bijgerechten op een fluffy broodje is echt heel lekker!
Bao buns met aubergine
Oh en als je je afvraagt of je écht 3 aubergines nodig hebt voor 2 personen: wij vonden van wel. De aubergine wordt namelijk zó achterlijk lekker, dat je je vingers er zo ongeveer bij opeet. Om dat te voorkomen, heb je er dus 3 nodig.
Ik serveerde hier een snelle salade van komkommer en radijs bij, op smaak gebracht met een beetje rijstazijn en sesamolie. Gestoomde eieren zijn hier trouwens ook heel lekker bij!
Voor de vulling heb je trouwens ingelegde rode ui nodig. Ik gebruik daarvoor altijd dit recept. Als je de uien tegelijk met de aubergine voorbereid, zijn de klaar wanneer je aan tafel gaat!
Zo maak je vegan bao buns met aubergine:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 25 minuten
- 3 aubergines
- 2 el sojasaus
- 2 tl hoisinsaus
- 1 el sesamolie
- 1 el gembersiroop
- limoensap en zout naar smaak
- 1 rode peper
- 30 gr zoute pinda’s
- ingelegde rode ui
- koriander naar smaak
- 2 el neutrale olie
- 8 bao buns (toko, diepvries)
Zo maak je het
Snijd de aubergines in blokjes. Meng in een (heel) ruime kom de sojasaus, hoisinsaus, sesamolie en gembersiroop. Proef en maak op smaak met zout en limoensap naar smaak: de marinade moet hoog op smaak zijn!
Laat de aubergine minimaal 1 uur marineren. Schep af en toe even om.
Snijd ondertussen de rode peper in ringen en hak de pinda’s grof. Snijd ook de koriander grof.
Verhit dan in een ruime wok de olie tot hij rookt. Voeg de aubergine én de marinade toe, schep om en draai het vuur lager. Bak de aubergine zo in ongeveer een kwartier zijdezacht. Als het goed is, is de marinade dan helemaal opgenomen/verdampt.
Stoom ondertussen de bao buns volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de bao buns met de aubergine, de rode peper, de pinda’s, de rode ui en de koriander.
Laat hier weten wat je er van vindt