Het recept voor tunamelt
Op een website vol snelle gerechten kan het recept voor tunamelt natuurlijk niet ontbreken! Dit supersnelle gerecht van brood met (zelfgemaakte!) tonijnsalade en gesmolten kaas is met recht een klassieker. Ideaal voor momenten met weinig tijd en wel trek in een lekkere, gezonde maaltijd.
Met een frisse salade ernaast (die je maakt terwijl je tunamelt in de oven staat) heb je een complete, supersnelle maaltijd. Natuurlijk is tunamelt, met of zonder salade, ook een uitstekend lunchgerecht!
Welke ingrediënten?
In mijn versie van dit gerecht gaan uiteraard alleen ingrediënten die ik lekker vind. Ik gebruik dan ook écht cheddar in plaats van oranje fopkaas, eerlijk gevangen tonijn en – in deze versie – brioche. Natuurlijk is dat laatste absoluut niet verplicht, maar ik vind de lichtzoete smaak van brioche heerlijk bij de pittige tonijnsalade en de romige kaas. Voel je echter vrij om ander brood te gebruiken.
Ik raad wel aan om te kiezen voor stevig brood is enigszins dikke plakken. De laag beleg die erop gaat is vrij flink, dus het is belangrijk dat het brood eronder een goede bodem vormt, anders wordt het een rommeltje.
Niet zo’n fan van wasabi? Vervang die dan door iets anders pittigs, bijvoorbeeld sambal of harissa. Of laat de pittige smaakmaker helemaal weg, als je het liever wat minder pittig hebt.
Zo maak je tunamelt voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 4 dikke sneden brioche of ander stevig brood
- 1 blikje tonijn in water (netto 100 gr)
- 3 el mayonaise
- 1 tl wasabi
- 1 stuk cheddar (minimaal 100 gr)
- evt. (knoflook)bieslook
Zo maak je het
Ik vind mijn tunamelt het allerlekkerst op licht geroosterd brood. Wil je dat ook, begin dan met het roosteren van het brood, gewoon kort in je broodrooster, tot het net begint te kleuren. Leg de sneden brood op een ovenrooster.
Verhit de ovengrill voor op de hoogste stand.
Laat de tonijn uitlekken en prak deze met de mayonaise, de wasabi en zout en versgemalen (rode) peper naar smaak tot een smeuïge tonijnsalade. Verdeel de tonijnsalade over de sneden brood.
Tunamelt grillen
Maak met een kaasschaaf plakken van de cheddar en verdeel die over de broodjes. Zorg dat er zo min mogelijk kaas over de randen uitsteekt. Schuif de broodjes dan onder de grill. Het is handig om een vel aluminiumfolie onder het rooster te leggen om eventueel lekkende kaas op te vangen.
Grill de tunamelts tot de kaas mooi bruin kleurt. Hoe lang dit duurt is erg afhankelijk van hoe heet je ovengrill is en hoe dicht je ze broodjes eronder kunt plaatsen. Houd ze dus goed in de gaten. Bij mij duurde het ongeveer 7 minuten om het gewenste stadium te bereiken.
Terwijl de tunamelts in de oven staan, heb je tijd om een snelle salade te maken, bijvoorbeeld deze frisse groene salade.
Bestrooi de broodjes indien gewenst met wat (knoflook)bieslook voor een beetje extra pit. Bosui is hier ook erg lekker op!
brioche | brood | dreumesproof | eten met kinderen | kaas | lactosevrij | Peuterproof | tonijn
Laat hier weten wat je er van vindt