Toen ik onlangs wél gezond wilde lunchen, maar wegens Baby H niet even snel naar de supermarkt kon, bedacht ik deze tonijn-linzenburgers. Ik had geen idee of ze lekker zouden worden, maar dat werden ze, en hoe! Zo zeer zelfs, dat mijn meneer na eentje proeven, prompt de rest ook wilde opeten en ze meteen op de “vaker maken”-lijst zette. Ik kon jullie dit recept dan ook niet onthouden!
Tonijn-linzenburgers
Deze burgers zijn vol van smaak en lekker crunchy. Ze zijn heerlijk op een broodje, maar ook met wat sla en avocado is dit echt een feestje.
Naast wasabi in de hamburgers, kun je natuurlijk ook nog wasabi erbij serveren. Gewoon zo, of met wat mayonaise. Dat laatste is trouwens ook heerlijk om je broodje mee te besmeren!
Zo maak je 4 tonijn-linzenburgers, diner voor 2 of lunch voor 4:
- Kooktijd: 20 minuten
- blikje verantwoorde tonijn in water
- blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 25 gr kappertjes
- 15 gr platte peterselie
- wasabi naar smaak
- 1 ei
- 40 gr havermout
- 1 avocado
- sla, mayonaise en evt. broodjes om mee te serveren
Zo maak je het
Laat de tonijn uitlekken. Pel de ui en de knoflook en snijd ze in grove stukken. Prak de tonijn en de linzen in een ruime kom grof door elkaar. Doe vervolgens de ui, de knoflook, de kappertjes, 3/4 van het tonijn-linzenmengsel, de peterselie, wasabi naar smaak en peper en zout naar smaak in de keukenmachine of mixer. Pureer tot je een nog iets grove puree hebt. Proef, en maak zonodig verder op smaak.
Doe dan het gepureerde mengsel terug in de kom. Voeg het ei en de havermout toe en roer/kneed met een pollepel tot alles goed is gemengd.
Tonijn-linzenburgers bakken
Verhit op middelhoog vuur een koekenpan met een flinke scheut neutrale olie. Vorm van het tonijn-linzenmengsel 4 ballen. Druk die plat in de hete olie en laat ze op laag tot middelhoog vuur rustig bakken. Na ongeveer 5 minuten zullen ze stevig genoeg zijn om om te draaien. Pas wel op: het mengsel is vrij zacht, en wordt steviger van het bakken. Als het nog niet lukt dus rustig nog even laten bakken. Bak vervolgens de andere kant mooi bruin en krokant.
Haal ondertussen de schil van de avocado en snijd deze in plakjes. Meng als je wilt mayonaise en wasabi door elkaar. Voor 2 broodjes heb je 3 el mayonaise nodig. Serveer de burgers met sla en avocado, al dan niet op een broodje.
Tonijn-linzenburgers bewaren
Je kunt deze burgers in de koelkast zeker 4 dagen bewaren in een afgesloten bakje of zakje. Koud zijn ze net zo lekker als warm. Ik heb ze zelf niet ingevroren, maar ik denk dat dit geen probleem is. Opwarmen gaat denk ik het beste in de oven.
burgers | dreumesproof | eten met kinderen | linzen | low carb | oosters | Peuterproof | tonijn
Laat hier weten wat je er van vindt