Elzasser groene salade

Elzasser groene salade

Frisse Elzasser groene salade. Naast de gerechten met vette kaas en/of vlees, kan deze Elzasser groene salade een hele maaltijd opfrissen.

Elzasser eten

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Vanaf mijn prilste jeugd kom ik al regelmatig in de Elzas. In de loop der jaren heb ik dan ook alle streekgerechten daar wel eens geproefd, en een deel daarvan ook gemaakt. De inmiddels in Nederland hippe flammeküche komt daar vandaan en at ik al voor ik kon lopen. Er staat hier standaard een pak gedroogde spaetzle in de kast en als ik ooit een keuken heb die groot genoeg is, wil ik een kugelhopf-vorm.

Een gerecht dat echter doorgaans zwaar onderbelicht blijft, is de sla zoals ik die ter plaatse vrijwel overal te eten krijg. Veel zuurder dan in andere keukens en – geen grapje – met rauw knoflook en soms ook nog met rauwe ui. Voor bezoekers die nog niet eerder in de Elzas zijn geweest is de sla soms even wennen, maar wat mij betreft is het één van de hoogtepunten van de lokale, boerse keuken. Naast de gerechten met vette kaas en/of vlees, kan deze Elzasser groene salade een hele maaltijd opfrissen.

Elzasser wijn

Eén ding is wel af te raden: na een hap van deze salade een slok Elzasser wijn nemen. Dat is ronduit zonde! Te meer omdat de wijn uit de noordelijke Elzas juist heel droog is, en dus op dezelfde manier “werkt” met de rest van de maaltijd als de salade.

De meeste Elzasser wijn die hier te koop is, komt uit de zuidelijke Elzas en is daarom wat zoeter. Opgegroeid als ik ben me de wijnen uit de noordelijke Elzas, vind ik dat he-le-maal niks. Veel te zoet. Wat mij betreft kan witte wijn eigenlijk nooit té droog zijn.

Elzasser groene salade

Deze salade bereiden is een fluitje van een cent. Zorg echter wel voor knapperige kropsla, liever niet uit een zakje. Wat grover is hier beter dan fijn gesneden of gescheurd. Zorg daarnaast voor goede knoflook, die niet stiekem al een beetje is ingedroogd.

Zo maak je Elzasser groene salade voor 2 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 1 kleine krop sla naar keuze
  • 1 grote teen knoflook
  • 3,5 el druivenpitolie
  • 1,5 el wittewijnazijn

Zo maak je het

Was de sla en scheur deze in grove stukken. Snijd de knoflook fijn. Doe dit echt met een mes en niet met een knoflookpers, dat is belangrijk voor de structuur van de salade.

Klop in een saladeschaal de azijn en olie door elkaar met zout en peper naar smaak. Klop vervolgens de knoflook er doorheen. Hussel daarna de sla door de vinaigrette.

Serveer met een lekker vettig gerecht.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt