Vegetarische croque madame of monsieur vega

Vega croque monsieur of madame

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

De croque (monsieur of madame) is de luxe versie van onze goeie ouwe tosti. Aangezien ik kaastosti’s veeeeeel lekkerder vind dan de versie met ham of andere vleeswaren, leek het me hoog tijd voor een vega croque monsieur. En als we dan toch bezig zijn: ook voor een vega croque madame.

Vegetarische croque madame of monsieur vega

Ik had geluk: voor de swiepswoepswap van februari 2023 werd ik gekoppeld aan Bonapetit, waar ik een heerlijke recept voor croques uit het boek Bistrotier (aff.) van Stéphane Reynaud tegenkwam. Dit recept is daar weer mijn vegaversie van, want ik kan het natuurlijk niet laten om iets te veranderen

Vegetarische croque madame

De meest luxe (en lekkere!) versie is de croque madame: twee boterhammen met daartussen én erop kazige béchamelsaus, en dan een spiegelei bovenop. De croque monsieur is de versie zonder ei.

Vegetarische croque madame of monsieur vega

Een vegetarische croque is heel makkelijk te maken: je laat gewoon de ham weg. Tenminste, dat is heerlijk. Maar aangezien ik altijd iets wil veranderen, maakte ik óók een versie met mosterd. Dat leidde tot hoogoplopend debat over wat lekkerder was.

Aangezien ik een enorme liefhebber ben van Lille, en één van de streekgerechten daar de Welsh (rarebit, maar hij heet daar gewoon Welsh) is, besloot ik daar te rade te gaan om de vegetarische croques nog lekkerder te maken met wat mosterd. Een Welsh is een boterham of stuk kruidkoek dat is besmeerd met mosterd en daarna bedolven onder een laag gesmolten kaas.

Vegetarische croque madame of monsieur vega

De conclusie van onze debatten? Het is allebéi verschrikkelijk lekker. Wil je de ultieme romige ervaring, laat dan de mosterd weg. Wil je nét wat meer pit en body, smeer dan een flinke lepel mosterd op je croque.

Vega croques

In dit gerecht gaan maar weinig ingrediënten. Alle reden dus om te zorgen dat ze van de beste kwaliteit zijn. Dus ging ik op aanraden van de chef van Vooraf & Toe op bezoek bij een nieuwe bakkerij in Leiden, Water & Bloem, voor écht goed desembrood.

Vegetarische croque madame of monsieur vega

Onberispelijke Franse kaas is in Nederland natuurlijk wat lastiger te vinden, maar bij de kaasboer lukt het doorgaans wel! Gruyère en Comté zijn hiervoor het lekkerst, waarbij ik opmerk dat die eerste makkelijker te vinden is en zelfs die van AH erg smakelijk is.

Voor mosterd geldt: kies een mosterd à l’ancienne, dus met véél zaadjes. Ik gebruik eigenlijk altijd deze, die gewoon te koop is bij de meeste Nederlandse supermarkten.Wat je ook doet: kies niet voor milde of zoete mosterd, want dat komt de smaak écht niet ten goede.

Zo maak je vega croque monsieur of madame voor 2 personen:

 • Kooktijd: 20 minuten
 • 4 sneden stevig brood
 • 10 gram boter
 • 10 gram bloem
 • 125 ml melk
 • 70 gr Gruyère of Comté
 • snuf nootmuskaat
 • 2 el grove mosterd
 • versgemalen zwarte peper naar smaak
 • optioneel: 1 of 2 eieren, plus boter om in te bakken
 • sla om te serveren

Zo maak je het

Béchamel met kaas

Verwarm de oven op 200º C. Smelt om te beginnen in een sauspan of kookpan de boter. Laat flink bruisen en voeg dan de bloem toe. Roer goed om met een pollepel zodat je een soort deeg krijgt.

Laat dit deeg al roerend op laag vuur 2 minuten bakken, tot het anders begint te ruiken. Voeg dan een derde van de melk toe en draai het vuur naar middelhoog. Klop met een garde tot de saus dik begint te worden. Voeg dan weer 1/ 3 van de melk toe klop tot de saus dikker wordt. Herhaal met de rest van de melk.

Vega croque monsieur met mosterd

Voeg wanneer de saus dik is geworden 60 gram van de kaas toe. Blijf roeren met de garde tot de kaas is opgenomen in de saus. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Leg 2 sneden brood in een ovenschaal en besmeer ze met mosterd. Giet de helft van de kaassaus over de twee sneden. Leg hier de andere sneden brood op en overgiet deze twee met de rest van de saus. Bestrooi met het laatste restje kaas. Zet de schaal in de oven en bak tot de kaas bovenop mooi goudbruin is.

Vega croque madame

Bak per croque madame een spiegelei, als je Madames wilt. Haal de croques uit de oven en top eventueel met spiegelei. Serveer met sla.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt