Tonijn met zwarte peper

Tonijn met zwarte peper

n dit recept is de zwarte peper echter de ster van de show. Door tonijn te "paneren" met zwarte peper, krijg je een knapperige, pittige korst.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

UPDATE: dit recept is in 2021 voorzien van nieuwe foto’s, en dat was hard nodig. Want deze tonijn met een korstje van zwarte peper is werkelijk waanzinnig lekker. Bovendien is het ontzettend gemakkelijk te maken.

Tonijn met zwarte peper

Tijdens onze huwelijksreis in Indonesië hebben mijn meneer en ik diverse plantages bezocht, waaronder eentje voor zwarte peper. Superleuk, en heel leerzaam.

Zwarte peper

Zwarte peper is een ingrediënt dat ik ontzettend vaak gebruik. Maar meestal sta ik er niet bij stil. Gelukkig weten ze er in Indonesië wel raad mee, en na ons bezoek aan een plantage daar weet ik ook nog eens hoe het geproduceerd wordt.

Zwarte peper, witte peper en groene peperkorrels zijn allemaal besjes van dezelfde plant. De groene peperkorrels zijn besjes die geoogst worden als ze onrijp zijn, en vervolgens met chemicaliën worden behandeld om hun kleur te behouden. Zwarte peper en witte peper zijn de rijpe gedroogde besjes: zwarte met het schilletje, witte zonder. Ook hier geldt: drogen in de zon.

Tonijn met zwarte peper

Natuurlijk gebruiken ik in veel van mijn recepten zwarte peper, maar eigenlijk nooit als hoofdingrediënt. In dit recept is de zwarte peper echter de ster van de show. Door tonijn te “paneren” met gecrushte peper, krijg je een knapperige, pittige korst. Perfect met de stevige smaak van de tonijn!

Dit gerecht met zwarte peper als hoofdingrediënt aten we bij kaarslicht, met uitzicht op een prachtig verlichte Balinese tempel aan een vijver, met op de achtergrond het ruisen van de zee. Gelukkig bleek het zo lekker dat we thuis helemaal vergaten de romantische setting te missen.

Tataki van tonijn

Wanneer je de tonijn net als ik in een loeihete pan maakt en kort bakt, blijft de binnenkant rauw. Deze bereidingswijze komt uit Japan en wordt tataki genoemd. Tataki van tonijn met zwarte peper dus.

Extra lekker is een lichte dipsaus erbij, van sojasaus, sesamolie en limoen. Die is volledig optioneel: zonder dipsaus is dit gerecht al bizar lekker.

Zo maak je tonijn met zwartepeperkorst voor 2 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • 250-300 gr tonijnsteak(s)
  • 2 tl zwarte peperkorrels, hoe verser hoe beter
  • 1 tl sesamolie
  • Voor de dipsaus

  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sojasaus
  • sap van 1/4 limoen

Zo maak je het

Dep de tonijnsteak droog. Bestrijk hem rondom heel licht met de helft van de olie. Crush de peperkorrels in een vijzel grof. Strooi de peper over de geoliede kant van de tonijn.

Meng voor de dipsaus de ingrediënten door elkaar.

Tonijn met peper

Verhit een koekenpan tot hij gloeiend heet is. Doe de rest van de olie erin. Bak daarin de tonijnen eerst op de kant zonder peper, zo kort als je durft. Keer hem daarna om en bak de kant met de peper. Ik bak de tonijn doorgaans 30 seconden per kant, maar zoals al vaker gezegd, ik hou van rauw.

Snijd ten slotte de tonijn met een scherp mes in dunne plakjes en serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt